• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rojters

19.06.2024

22:09

(FOTO) Putin sleteo! Svojim najnovijim potezom oduševio Vijetnamce, ovo je njihova zajednička pretnja Zapadu?!

Tanjug

Vesti

(FOTO) Putin sleteo! Svojim najnovijim potezom oduševio Vijetnamce, ovo je njihova zajednička pretnja Zapadu?!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u četvrtak stigao u Vijetnam, pohvalio je tu zemlju zbog njenog "uravnoteženog" stava o ratu u Ukrajini. Ovo je objavio je list vijetnamske komunističke partije. Uoči državne posete Vijetnamu, Putin je pohvalio tu zemlju zbog podrške "pragmatičnom načinu rešavanja krize" u Ukrajini.

Vijetnam, koji službeno vodi neutralnu spoljnu politiku u odnosima sa velikim svetskim silama, suzdržao se od osude ruskog napada na Ukrajinu, što je stajalište koje zapadne zemlje smatraju prebliskim Kremlju.

Putin je u Hanoi stigao tokom noći na četvrtak, a planira da se sastane sa vijetnamskim liderima u četvrtak, posle posete Severnoj Koreji.

Putin ide u Vijetnam, prvi put od 2017. godine

Ruski lider koji dolazi u prvu posetu Vijetnamu od 2017. godine, kada je učestvovao na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) rekao je da Rusija i Vijetnam takođe dele "slične procene situacije u azijsko-pacifičkom regionu".

Foto: Tanjug/AP

 

Vijetnam je pre desetak godina obustavio plan razvoja nuklearne elektrane

Putin je rekao da je energija "područje od strateške važnosti u bilateralnoj saradnji" i naveo zajednička rusko-vijetnamska ulaganja u fosilna goriva u Južnom kineskom moru i u severnoj Rusiji. Gazprom takođe upravlja gasnim poljima u Vijetnamu, napomenuo je. Uz to, ruska energetska kompanija Novatek "planira da pokrene projekte tečnog prirodnog gasa (LNG) u Vijetnamu", rekao je Putin, ne navodeći pojedinosti.

Takođe je naveo inicijativu "za uspostavu Centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu" uz podršku Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklearnu energiju. Pre desetak godina Vijetnam je obustavio plan razvoja nuklearne elektrane i nije jasno da li namerava da preispita tu odluku.

Foto: Tanjug/AP

 

Putin je takođe pohvalio napredak u oblasti finansija i trgovine.

Izmirenje plaćanja između dve zemlje složeno je zapadnim sankcijama ruskim bankama, a to pitanje je dugo bilo prioritet u bilateralnim sastancima, rekli su zvaničnici.

Vijetnam je veliki uvoznik ruskog oružja.

Putin je rekao da su transakcije u rubljama i vijetnamskim dongima činile 60 odsto bilateralnih trgovinskih plaćanja u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na više od 40 odsto prošle godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija