Autor: Informer.rs

26.06.2024.

19:34

Foto: Foto: Printscreen, Reuters

Planeta

Melonijeva udarila na Ursulu fon der Lajen! Visoke pozicije EU nisu popunjene voljom birača!

Italijanska premijerka Đorđa Meloni osvrnula se na zakulisne dogovore koji se sklapaju za popunjavanje najviših pozicija u institucijama EU, rekavši da je „nadrealno“ da se mišljenja birača ignorišu.

Građani širom bloka značajno su se udaljili od levice na izborima za Evropski parlament ranije ovog meseca, dok su vladajuće koalicije u Nemačkoj i Francuskoj sveobuhvatno srušile desničarske stranke.

Međutim, tri glavne političke grupe u parlamentu, koje su uglavnom centrističke, navodno su u utorak postigle dogovor o popunjavanju najviših funkcija u EU.

Informer

 

Aranžman bi omogućio da se Ursula fon der Lajen vrati na mesto predsednice Evropske komisije na drugi mandat.

Obraćajući se italijanskom parlamentu u sredu, Meloni je rekao da je „nadrealno“ da su imena za najviše pozicije u EU predstavljena „a da se čak i ne pretvara da raspravlja o signalima birača“.

Prema objavljenom sporazumu, estonska premijerka Kaja Kalas postaće nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, zamenivši Španca Žozefa Borelja, dok će bivši portugalski premijer Antonio Kosta predsedavati Evropskim savetom, kojim je prethodno predsedavao Belgijanac Šarl Mišel. Imena će biti predstavljena na sastanku lidera EU u četvrtak u Briselu radi njihovog odobrenja.

Medijski izveštaji sugerišu da je Italija faktički isključena iz razgovora u vezi sa sporazumom, koji su odobrili lideri Francuske, Nemačke, Španije, Poljske, Grčke i Holandije.

Informer

 

Italijanska premijerka je tvrdila da je ova vrsta tajnog dogovora u suprotnosti sa izvornim duhom Evropske unije, po kojoj su institucije zamišljene kao neutralni entiteti, tako da mogu da garantuju svim državama članicama, bez obzira na političku boju vlada tih država članica.

Meloni, čija je grupa Evropski konzervativci i reformisti ECR, osvojila najviše glasova u Italiji i trenutno je treća po veličini u Evropskom parlamentu, rekla je da želi da se pomak udesno odrazi na donošenje odluka u bloku.

- Treća po veličini grupa danas je ona koja se ne sviđa onima koji odlučuju - rekla je ona, nazvavši EU „invazivnim birokratskim gigantom“.

U međuvremenu, imenovanje Fon der Lajen i dalje će morati da odobri Evropski parlament i, prema pisanju medija, ona bi mogla da pokuša da dobije Meloninu podršku tako što će Italiji dati viši portfelj u sledećoj Evropskoj komisiji.