26.06.2024.

22:40

Foto: Profimedia

Planeta

Šta smo to napravili?! Robot izvršio samoubistvo, prvi zabeleženi slučaj u svetu! Naučnici u šoku, kako je ovo moguće!

Prema trenutnim informacijama, prema CNA, on je prestao da daje znake 'života' nakon što je prošle nedelje pao niz stepenice sa visine od dva metra. Svedoci su ga videli kako kruži na jednom mestu pre pada, ali se tačan uzrok nesreće još uvek istražuje, rekao je zvaničnik gradskog veća za AFP.

Robot je pomagao u svakodnevnom dostavljanju dokumenata, promociji grada i dostavljanju informacija lokalnom stanovništvu. Prema informacijama AFP-a, ne planiraju da uskoro dobiju njegovu zamenu.

- Zvanično je bio deo gradske kuće, jedan od nas. On je vredno radio - prisećaju se drugi zaposleni u CNA.

Naslovi u lokalnim medijima zabrinuto su spekulisali o samoubistvu robota, pitajući se da li mu je posao možda bio pretežak. Zvanično je postao deo gradske većnice u avgustu 2023. godine, prenosi CNA, kao jedan od prvih robota koji je korišćen na ovaj način. Radio je od 9 do 18 časova i imao je službenu ličnu kartu, uz mogućnost samostalnog pozivanja lifta.

Južna Koreja je zemlja sa najvećom gustinom robota u odnosu na broj zaposlenih. Prema Međunarodnoj federaciji robotike, trenutno imaju jednog industrijskog robota na svakih deset zaposlenih, prenosi CNA.