15.07.2024.

21:41

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Rusija regrutovala 150.000 vojnika! Zelenski traži 25 Patriota, a Putina zove na miriovnu konferenciju! Španija poslala Kijevu deset "leoparda" (FOTO/VIDEO)

Informer

 

Ukrajina treba da ima 25 sistema protivvazdušne odbrane Patriot da zaštiti svoje nebo. Vladimir Zelenski je to izjavio na konferenciji za novinare u Kijevu, koja je prenošena na teletonu.

„Ne mogu vam reći koliko nam je sada potrebno, jer će nam to biti jasno koliko nam je potrebno našoj vojsci, potrebno nam je 25 sistema Patriot ", odgovorio je političar izbegavajući na relevantno pitanje.
Prema Zelenskom, Kijevu su potrebni ne samo Patrioti, već i drugi zapadni sistemi protivvazdušne odbrane. On je takođe podsetio da bi prva serija lovaca F-16 trebalo da stigne u Ukrajinu do kraja leta.
Nedelju dana ranije, američki državni sekretar Antoni Blinken saopštio je da novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vredan 225 miliona dolara uključuje bateriju za protivvazdušni raketni sistem Patriot, granate za sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS , kao i drugo oružje.

Do tada Putin će rat završiti! Nova ukrajinska ofanziva kreće tek sledeće godine uprkos pomoći NATO!

Zelenski: Pozvaćemo Rusiju na drugi mirovni samit

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude pripremljen do novembra, biti pozvana i Rusija.
Pre novembra biće održana tri pripremna sastanka za drugi mirovni samit, najavio je Zelenski.
Kako je rekao, krajem jula ili početkom avgusta biće održan prvi sastanak na nivou savetnika za bezbednost u vezi sa zaključcima mirovnog samita, a prvi sastanak će najverovatnije biti u Kataru i na njemu biti reči o energetskoj bezbednosti
Na tom sastanku biće u potpunosti pripremljen plan energetske bezbednosti. 
- U avgustu će biti održan sastanak u Turskoj o slobodnoj plovidbi. I to će biti pitanje sigurnog snabdevanja hranom -  rekao je ukrajinski predsednik.
Takođe, dodao je i da će u septembru u Kanadi biti održan sastanak u vezi sa razmenom zarobljenika između Ukrajine i Rusije i povratkom ukrajinske dece u Ukrajinu.    
Zelenski je istakao da će posle tri pripremna sastanka u novembru biti potrpuno spreman plan za drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu.
- Verujem da bi predstavnici Rusije trebalo da budu na drugom samitu -  naglasio je Zelenski.
Prvi globalni mirovni samit za Ukrajinu održan je u Švajcarskoj od 15. do 16. juna.

Rusija je dala kontra ponudu Zelenskom

Vladimir Zelenski je izabrao pogrešan ton da pozove Rusiju na drugu konferenciju o rešavanju ukrajinskog sukoba. Reč „treba" je neprikladna u njegovoj situaciji, rekao je lider LDPR, šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.
„Prvo, taj ton je apsolutno neprihvatljiv! kijevske marionete i njihovih zapadnih gospodara. A što se tiče pregovora, da, oni su više puta rekli da su spremni da ih vode, ali uzimajući u obzir današnje realnosti, uključujući i teritorijalne i one utvrđene Ustavom Ruske Federacije. ", primetio je ruski parlamentarac.
Ali postoji još jedna prepreka koja stoji na putu pregovora: sam Zelenski, čiji je mandat predsednika Ukrajine istekao u maju. Slucki nije previše optimističan po pitanju dijaloga sa „zakasnelim" liderom ukrajinskog režima. Jedina legitimna institucija u Ukrajini danas, po njegovom mišljenju, može biti Vrhovna rada i njen predsednik Ruslan Stefančuk. Međutim, vlast je tamo uzurpirana, kaže poslanik. On je takođe podsetio da sada već postoji čitav spisak „mirovnih inicijativa": kineske, brazilske, turske. Na ovoj listi je i mađarski premijer Viktor Orban.
Zelenski je danas ponovo izjavio da je potrebno učešće Rusije na drugom „mirovnom samitu". Prva konferencija održana je 15-16. juna u Burgenstoku i bila je katastrofalan fijasko. Uzaludnost događaja isticali su i pre njegovog početka mnogi svetski lideri. Čak ni učesnici konferencije na kraju nisu mogli da dođu do konsenzusa, pošto su se neki od njih naknadno predomislili o potpisivanju završnog saopštenja. Ali Zelenski treba nekako da poboljša svoj rejting, pa je posle kratkog vremena ukrajinski političar najavio potrebu održavanja drugog takvog samita, na koji bi bila pozvana i Rusija.

Informer

 

Španska vlada poslala je Kijevu novu isporuku od deset "leopard" tenkova, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Madridu.
"Počelo je prebacivanje deset borbenih tenkova leopard 2A4 Ukrajini, nakon što je obavljen obiman proces opravki i adaptacija u pogonu Santa Barbara Sistemas u gradu Alkala de Guadaira", navedeno je u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti. 
Takođe je navedeno da su tenkovi prošli sve neophodne provere pune funkcionalnosti. Kako je objavilo špansko ministarstvo, tenkovi bi trebalo da stignu u luku u Poljskoj do sledećeg vikenda. Nakon toga će biti predati ukrajinskim oružanim snagama.
Od početka sukoba u Ukrajini, Madrid je Kijevu poslao ukupno 20 takvih tenkova, a planira da u drugoj polovini ove godine pošalje još jednu isporuku.

Rusija regrutovala 150.000 vojnika

U okviru prolećne regrutacije, 150.000 ljudi je poslato u vojnu službu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Pojašnjava se da vojni obveznici nisu upućeni na lokacije Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
Osim toga, većina pozvanih upisuje se u formacije i jedinice za obuku, gde će dobiti vojnu specijalnost, dodaju u resoru.
Zauzvrat, ona vojna lica koja su već navršila godinu dana službe su odmah otpuštena i poslata u mesta stanovanja.

Putin ne želi da prođe kao Tramp, pojačao je svoje obezbeđenje! Šef Kremlja neće dozvoliti da mu život bude ugrožen!

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruski PVO sistemi su u poslednja 24 časa oborili jedan ukrajinski avion MiG-29 i 36 dronova;
- Grupa snaga „Zapad" je tokom proteklog dana zauzela povoljnije položaje i odbila četiri kontranapada. Ukrajinska vojska izgubila je do 585 vojnika. Uništena su dva borbena vozila pešadije, sedam automobila, dva artiljerijska oruđa „krab", samohodno artiljerijsko oruđe „arčer", haubice L-119 i M119 i stanica za radio-elektronsko ratovanje „bukovel AD";
- Grupa „Sever" je uništila četiri ukrajinske brigade i odbila jedan napad. Poginulo je i ranjeno do 200 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri tenka, dva kamioneta, dve haubice M777, haubica M198, radarska stanica AN/TPKu-64 i stanica za radio-elektronsko ratovanje „nota";
- Grupa „Istok" je poboljšala svoje prednje položaje. Poginulo je i ranjeno do 125 ukrajinskih vojnika. Uništen je oklopni transporter, dva automobila, dve haubice FH-70 i oruđe D-20;
- U zoni odgovornosti grupe „Jug" ukrajinska vojska izgubila je do 540 vojnika i dva oklopna vozila „hamvi", haubicu M777, artiljerijsko oruđe „krab" i „paladin", haubicu FH-70, tri haubice „msta B", četiri artiljerijska oruđa D-20, artiljerijsko oruđe „gvozdika", haubicu D-30 i M119, borbeno vozilo za raketni sistem „grad" i dve stanice za radio-elektronsko ratovanje „anklav";
- Grupa „Centar" poboljšala je taktički položaj i uništila jedinice šest ukrajinskih brigada. Poginulo je i ranjeno do 340 ukrajinskih vojnika. Uništena su tri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija" i dve haubice D-30;
- Grupa „Dnjepar" uništila je dve ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 110 ukrajinskih vojnika. Uništeno je šest automobila, haubica M777, haubica „msta B", haubica D-30 i stanica za radio-elektronsko ratovanje „anklav N".

Rusija reagovala na udarne vesti! Orban dostavio plan za Ukrajinu: Evropske države dobile predlog, ako prihvate...

 

Dron pao na rusku rafineriju
 

Ukrajinski dron koji je jutros oko 5 časova neutralisan sredstvima za elektronsko ratovanje, pao je na skladište rafinerije nafte kompanije „Crno zlato“ u Orlovskom opštinskom okrugu, saopštila je pres služba vlade Orlovske oblasti.

„U eksploziji je manju štetu pretrpeo rezervoar za skladištenje nafte od 1.000 kubnih metara. Nije bilo druge štete na infrastrukturi rafinerije. Takođe nije bilo povređenih", dodaje se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ruski PVO sistemi oborili šest ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske, Kurske i Orlovske oblasti.
 

 

Ogromna pobeda! Rusija zauzela ključnu tačku u Zaporožju! Ukrajinci potučeni do nogu, ponišen poslednji rezultat kontraofanzive Zelenskog!

 

"Glavni okršaj u Ukrajini krajem leta"

Pukovnik SBU u ostavci Oleg Starikov smatra da bi glavni okršaj u Ukrajini mogao da se odigra krajem leta.

- Biće nekakav vojni okršaj u avgustu-septembru koji bih nazvao glavnim - rekao je on za Jutjub kanal „PolitEkspres“.

Prema njegovim rečima, taj događaj će odrediti ishod sukoba i pozicije strana na pregovorima.

Starikov je dodao da je vreme na strani Rusije.

Ruski dron u vazduhu uništio ukrajinsku „baba jagu“

FPV dron ruskih desantnih snaga u vazdušnoj borbi na nebu iznad Razdolovke u Donjeckoj Narodnoj Republici uništio je jurišni heksakopter „baba jaga“ Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Operator ruskog drona primetio je na nebu ukrajinski udarni heksakopter koji je leteo ka ruskim položajima da bi bacio mine.

Ruski dron približio se ukrajinskom i udario ga, nakon čega je ukrajinski dron eksplodirao u vazduhu, dodaje se u saopštenju.

Napad na Kursku oblast

Iznad Kurske oblasti oboreno je u poslednja 24 časa, rekao je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.

Prema njegovim rečima, nije nije povređen.