• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

15.07.2024

19:22

Putin ne želi da prođe kao Tramp, pojačao je svoje obezbeđenje! Šef Kremlja neće dozvoliti da mu život bude ugrožen!

Tanjug/AP/EPA

Vesti

Putin ne želi da prođe kao Tramp, pojačao je svoje obezbeđenje! Šef Kremlja neće dozvoliti da mu život bude ugrožen!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da prođe kao bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je ranjen u atentatu na svom predizbornom mitingu u saveznoj državi Pensilvaniji. Zbog toga je bezbednost predsednika Rusije značajno pojačana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da su bezbednosne mere oko Putina uvećane i da se preduzima sve da predsednik Rusije bude siguran.

- Bezbednost je, kao što razumete, pojačana iz očiglednih razloga, bez obzira na nedavne incidente - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će biti izmene Putinovih planova o radnim putovanjima i da li će njegovo obezbeđenje biti pojačano s obzirom na događaje u Sjedinjenim Državama.

Očigledni razlozi

Peskov je dodao da je Putinova bezbednost na odgovarajućem nivou.

- Radi se sve što je potrebno, uzimajući u obzir međunarodnu eskalaciju - kazao je Peskov.

Iako on tvrdi da uvećan stepen Putinove bezbednosti nema veze sa pokušajem atentata na Donalda Trampa, analitičari kažu da to nije baš najtačnije.

- Američke službe važe za jedne od najsposobnijih u svetu, a dozvolile su da im neko puca na bivšeg predsednika. Putin ne želi da dođe u takvu situaciju. Ruski predsednik, inače, ima jako obezbeđenje, a zbog sukoba u Ukrajini ono je bilo povećano. Nakon atentata na Trampa ono je dodatno ojačano - kažu analitičari.

Oni podsećaju da je nedavno i slovački premijer Robert Fico bio meta atentata. Proukrajinski aktivista ga je ustrelio sa četiri metka dok je razgovarao sa građanima, ali je Fico, srećom, preživeo.

- Nakon događaja u Evropi i Americi Putin bi bio lud da ne pojača lično obezbeđenje. Svaka ozbiljna država bi to uradila, pretpostavivši da joj je predsednik ugrožen. Stoga ovaj najnoviji potez Kremlja uopšte ne treba da čudi - objašnjavaju stručnjaci.

Efikasna služba

Ruska Predsednička služba bezbednosti (SBP) inače je poznata po svojoj efikasnosti. O njenoj strukturi se ne zna mnogo, ali je u pitanju savezna vladina agencija koja se bavi isključivo zadacima u vezi sa zaštitom predsednika i premijera Rusije, njihovih porodica i rezidencija. 

Pretpostavlja se da služba ima između 2.500 i 3.000 agenata. Njoj pripada i odeljenje za psihološku bezbednost, koje je odgovorno za analizu obaveštajnih podataka o pretnjama po život predsednika. To odeljenje upravlja timom eksperata iz nekoliko obaveštajnih službi, kao što su Federalna služba bezbednosti, Vojna obaveštajna služba i Spoljna obaveštajna služba.

Putin, osim ličnih telohranitelja i još najmanje dva prstena bezbednosti, ima i blindirani automobil "aurus", a u kancelariji u Kremlju i u rezidenciji ima i dodatne bezbednosne sisteme, koji bi trebalo da spreče eventualne napadače da mu naškode.

Zelenski: Ne plašim se Trampa

Foto: Reuters/Fotoilustracija

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je juče da je spreman da sarađuje sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom ako bude pobedio na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.
- Ako gospodin Donald Tramp postane predsednik, sarađivaćemo. Ne plašim se toga - rekao je Zelenski nakon neuspelog atentata na Trampa.
On je ocenio da je Republikanska stranka drugačija od Demokratske, čiji je član predsednik SAD Džozef Bajden, ali je dodao i da većina republikanaca podržava Ukrajinu i njen narod.
- Imamo dvostranačku podršku i imamo jake odnose sa američkim političarima koji predstavljaju Republikansku partiju - rekao je Zelenski.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52