• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

15.07.2024

19:34

Do tada Putin će rat završiti! Nova ukrajinska ofanziva kreće tek sledeće godine uprkos pomoći NATO!

reuters/tanjug

Vesti

Do tada Putin će rat završiti! Nova ukrajinska ofanziva kreće tek sledeće godine uprkos pomoći NATO!

Podeli vest

Zvaničnici NATO-a ne očekuju da Kijev pokrene novi pokušaj da potisne ruske trupe ove godine, uprkos milijardama dolara vrednim novim oružjem koje su obećale države članice, objavio je Njujork Tajms.

Kijevu je obećano više raketa, oklopnih vozila i municije na samitu NATO u Vašingtonu, a SAD i njeni saveznici potpisali su dugoročnu obavezu pomoći. Ali će proći meseci i godine pre nego što oružje bude isporučeno, s obzirom na to da neka od njih tek treba da budu proizvedena, saopštio je Njujork Tajms

Govoreći pod uslovom anonimnosti, jedan visoki zvaničnik NATO izjavio je za Tajms da pomoć stavlja Kijev na put ka novoj ofanzivi sledeće godine. Drugi je tvrdio da će ukrajinske trupe ostati u defanzivi najmanje još šest meseci.

Ukrajinska vlada je okrivila nedovoljne isporuke zapadnog oružja za neuspehe njenih snaga na bojnom polju, uključujući prošlogodišnju mnogo hvaljenu „kontraofanzivu". Vladimir Zelenski se požalio na isti problem ranije ovog meseca, kada je tvrdio da Kijev ima trupe u pripravnosti koje čekaju da budu naoružane.

- Imamo želju da pokrenemo kontraofanzivu, ali alati nisu stigli. To jest, imamo brigade bez oružja, imamo rezerve, imamo 14 nedovoljno naoružanih brigada koje nemaju odgovarajuće naoružanje - izjavio je Zelenski za Blumberg.

Zapadni zvaničnici su delimično okrivili i sam Kijev, kada su privatno razgovarali sa novinarima. Zelenski je navodno nekoliko puta nadjačao ukrajinsko vojno rukovodstvo kako kao prioritet stavio svoje političke ciljeve. 

Na primer, početkom 2023. uložio je snage u odbranu grada Artjomovska, takođe poznatog kao Bahmut, navodno odbacujući pozive američkih vojnih zvaničnika da se povuče i sačuva svoje trupe za kontranapad.

Moskva je izjavila da nikakav iznos strane pomoći ne može promeniti ishod ukrajinskog konflikta, i da spoljna podrška nepotrebno produžava neprijateljstva. Zapadno proizvedeno oružje „će goreti" kao i ostatak ukrajinske opreme, predviđaju ruski zvaničnici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Petković jasan: Kurti i Bisljimi samo žele sukobe, ne interesuju ih sporazumi oko mosta!
Politika

Petković jasan: Kurti i Bisljimi samo žele sukobe, ne interesuju ih sporazumi oko mosta!

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi očigledno samo hoće sukobe, jer ih ne interesuju sporazumi, zbog čega ni reč nisu rekli o obavezama Prištine koje i dalje nisu ispunjene kao uslov za otvaranje mosta i da o tome ćute "kao zaliveni".

14.08.2024

13:37

Vesić podelio sjajne vesti: Radovi na Moravskom koridoru po planu, do kraja godine Trstenik i Vrnjačka banja na mreži auto-puteva! (FOTO)
Društvo

Vesić podelio sjajne vesti: Radovi na Moravskom koridoru po planu, do kraja godine Trstenik i Vrnjačka banja na mreži auto-puteva! (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na izgradnji Moravskog koridora, na deonici od petlje Koševi do sela Medveđa kod Kruševca, gde se uverio da radovi teku po planu, te da će do kraja godine biti završena deonica od Kruševca do Vrnjačke banje, kada će i Banja i Trstenik biti priključeni na mrežu auto-puteva.

14.08.2024

12:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14