21.07.2024.

18:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Preokret! Francuska napušta NATO?! Pobednik izbora zapalio svetsku javnost: Kada dođem na vlast, povlačim zemlju iz Alijanse!

Naime, Melanšon je za španski list "Pais" govorio o rezultatima parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji su održani početkom jula, istakavši da i dalje ostaje pri istupanju te zemlje iz NATO-a s obzirom na to da se Alijansa "pridržava logiku rata".

- Biram logiku razoružanja i pacifikacije. Da sam u Jelisejskoj palati, sistematski i organizovano bih se povukao iz jedinstvene vojne komande. Pogotovo tokom rata, kako ne bismo videli sebe uvučene u tu priču - kazao je Melanšon.

U junu je lider francuske partije Patriota Florijan Filipo pozvao Francusku da napusti NATO, rekavši da Alijansa, odbacivanjem mirovnog plana Rusije u sukobu u Ukrajini, ubrzava opšti rat.

Kako je ranije naveo, još jedan razlog zašto Francuska treba da izađe iz NATO-a jeste izjava predsednika vojnog komiteta Severnoatlantskog bloka admirala Roba Bauera da je Alijansa spremna za direktnu konfrontaciju sa Rusijom.

- Predsedavajući vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer rekao je da države Alijanse moraju da pređu na 'ratnu ekonomiju' i da su 'spremni' za konfrontaciju sa Rusijom! Ovi ludaci žele treći svetski rat. Hajde da izađemo iz NATO-a. Živeo mir! - napisao je Filipo na tada na Iksu.