25.07.2024.

07:09

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Dramatične reči Bajdena prvi put nakon povlačenja iz predsedničke trke! Jedna rečenica svima zaparala uho!


- Odlučio sam da je najbolji način da predam štafetu novoj generaciji. To je najbolji način da ujedinimo našu naciju - poručio je on.

Bajden je napomenuo da poštuje instituciju predsednika, ali da više voli svoju zemlju, kao i da smatra da je odbrana ''ugrožene'' demokratije važnija od bilo koje funkcije, prenosi Glas Amerike.

- Odbrana demokratije je važnija od bilo koje funkcije. Crpim snagu i nalazim radost da radim za američki narod. Ovaj sveti zadatak usavršavanja naše unije nije o meni. Radi se o vama. Vašoj porodici. Vašoj budućnosti. Reč je o nama, o ljudima - ocenio je Bajden.

Dodao je da će u narednih šest meseci biti fokusiran na obavljanje svog posla kao predsednika, uključujući snižavanje cena, odbranu ličnih sloboda i ograničavanje pristupa vatrenom oružju.

- Nastaviću da osuđujem mržnju i ekstremizam i jasno stavljam do znanja da u Americi nema mesta za političko nasilje, ili za bilo kakvo nasilje, ikada. Nastaviću da štitim našu planetu od klimatske krize - naveo je predsednik SAD u obraćanju naciji.

Istakao je da je Kamala Haris iskusna, jaka i sposobna i da je ''neverovatan'' partner i lider.
Američki predsednik odlučio je u nedelju da okonča kampanju za drugi mandat u Beloj kući, posle velikog pritiska demokrata, i da podrži potpredsednicu SAD Kamalu Haris za prvu afroameričku predsedničku kandidatkinju jedne od vodećih stranaka u američkoj istoriji.

Bajden je izbornu godinu nazvao jednim od onih retkih trenutaka u istoriji kada "odluke koje sada donosimo određuju sudbinu naše nacije i sveta u decenijama koje dolaze".

- Amerikanci će morati da biraju da li žele napred ili nazad, između nade i mržnje, između jedinstva i podela. Moramo da odlučimo da li još verujemo u poštenje, pristojnost, poštovanje, slobodu, pravdu i demokratiju - dodao je predsednik Amerike.

Bajden je rekao da će do kraja svog mandata 20. januara 2025. godine nastaviti da radi na okončanju rata u Gazi, vrati kući sve taoce i donese mir na Bliski istok, kao i da će nastaviti da okuplja koaliciju država oko NATO-a u cilju sprečavanju Rusije da zauzme Ukrajinu. 

On je rekao da će jačati NATO i kako je rekao, učiniti ga moćnijim i ujedinjenijim nego u bilo kom trenutku istorije tog vojnog saveza.

Završio je obraćanje izražavajući nadu da građani SAD znaju koliko je zahvalan na privilegiji da bude njihov predsednik, dok nije spomenuo republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Bajdenu su se u Ovalnoj sobi pri obraćanju naciji pridružili prva dama Džil Bajden i drugi članovi njegove porodice, uključujući njegovog sina Hantera Bajdena.

Informer

Tramp: Jako loše

Donald Tramp saopštio je da je prvo obraćanje predsednika Džoa Bajdena naciji nakon što je odlučio da odustane od trke za novi mandat, bilo ''jedva razumljivo'' i ''jako loše''.

''Govor pokvarenog Džoa Bajdena u Ovalnoj kancelariji bio je jedva razumljiv i jako loš'', ocenio je Tramp na mreži „Istina“.

U objavi na društvenim mrežama, republikanac je dodao da su ''pokvareni Džo'' i ''lažljiva Kamala (Haris)'' sramota za Ameriku.

Dok se Bajden obraćao naciji, među onima koji su gledali bio je i Tramp, koji je gledao Bajdenovo desetominutno obraćanje iz svog aviona za kampanju dok je napuštao Severnu Karolinu posle mitinga. Prema prvim fotografijama, Tramp je sa pažnjom slušao obraćanje, navode mediji.