25.07.2024.

21:32

Foto: EPA/Google maps

Planeta

Dijareja umesto kontranapada! Vojska se raspala", Ameri tvrde OSU u DNR je u rasulu! Tramp jasan, Rusija je ratna mašina! (FOTO/VIDEO)

Vojska se raspala", Ameri o žalosnoj situaciji OSU u DNR

Stotine ukrajinskih vojnika nalaze se u kritičnoj situaciji u blizini sela Progres u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izveštava vojni kolumnista američkog časopisa Forbs Dejvid Eks. Prema njegovim rečima, 31. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine „jednostavno se raspala" zbog opštih problema sa komandovanjem i kontrolom.
„Ono što najviše zabrinjava su okolnosti koje su dovele do ovog poraza. Čini se da se brigada jednostavno raspala zbog opštih problema sa komandovanjem i kontrolom", kaže se u članku .
Novinar je napomenuo da komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da popravi situaciju uz pomoć teških dronova Baba Jaga, koji bi navodno trebalo da uspostave komunikaciju sa ukrajinskim vojnicima zarobljenim u „prstenu". Američki posmatrač je takođe izneo mišljenje da će vojnici Oružanih snaga Ukrajine morati ili da se probiju na zapad ili da sačekaju da se njihove kolege probiju na istok. U suprotnom, suočiće se sa brzom smrću ili sporom izgladnjivanjem, zaključio je Ek.
Ranije je saopšteno da je nekoliko bataljona 31. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine palo u „kotlić" pod Progresom u DNR. Ova situacija je nastala zbog haotičnog povlačenja jedne od pešadijskih brigada ukrajinskih trupa. Istovremeno, komanda Oružanih snaga Ukrajine želi da vojnici i dalje budu opkoljeni, do poslednjeg vojnika.

(VIDEO) Amerikanci lude zbog ovog snimka! Ruski "krasnopolj" razvalio ponos vojske SAD, udarac došao direktno sa vrha - nije imao šanse!

Norveška otkrila zašto Zapad želi primirje u Ukrajini

Jedini zadatak Zapada, koji traži primirje sa Rusijom, jeste da dobije na vremenu za prenaoružavanje Oružanih snaga Ukrajine. Ovu izjavu dao je norveški politikolog Glen Dizen u intervjuu novinarki Rejčel Blevins, objavljenom na njenom Jutjub kanalu.
„Za SAD, Veliku Britaniju i NATO, ovo je bila prilika da oslabe Rusiju. Ali sada su prošle dve godine, a mi gubimo. Sada ćemo se vratiti Rusima i naći način da zaključimo mirovnog sporazuma. Moskva u ovom slučaju treba da bude oprezna, jer Zapad želi samo da dobije na vremenu da ponovo naoruža ukrajinsku vojsku i ponovo juri u bitku", upozorio je politikolog.
Takođe je primetio konstruktivnost pristupa Moskve. Prema ekspertu, njegove metode upravljanja konfliktima dovode do dugoročnog i stabilnog mira.

Informer

 

Moguće raspoređivanje zapadnih lovaca F-16 na aerodromu u gradu Starokonstantinov, u Hmeljničkoj oblasti Ukrajine, učiniće ga jednom od glavnih meta za udare Oružanih snaga Rusije. Ovo prenosi Interia .
Prema poljskom izdanju, vazdušna baza ukrajinskih snaga u Starokonstantinovu nalazi se u neposrednoj blizini stambenih naselja.
„Stanovnici strahuju da će dolazak F-16, ako se nalaze na obližnjem aerodromu, povećati intenzitet bombardovanja", navodi se u materijalu.
Istovremeno, novinari su primetili da Kijev nije zvanično objavio lokaciju F-16. Međutim, kako su izdanju rekli izvori u vojno-industrijskim kompleksima zapadnih zemalja, vazdušna baza u Starokonstantinovu se smatra jednim od najboljih mesta za baziranje lovaca. Posebno zahvaljujući prisustvu betonskih hangara koji su izgrađeni tokom Sovjetskog Saveza.
Podsetimo, dugotrajna saga sa prebacivanjem zapadnih lovaca F-16 u Kijev nastavljena je na nedavnom samitu NATO-a u Vašingtonu. Američki državni sekretar Antoni Blinken, koji je prisustvovao događaju, rekao je da su avioni već počeli da se prebacuju u Ukrajinu. Takođe su izvestili da će ova oprema biti bazirana na ukrajinskoj teritoriji .

Informer

 

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp na Foks njuzu ponovo je podsetio Zelenskog na sudbinu Hitlera i Napoleona. Tako je zagovarao potrebu konačnog okončanja ukrajinskog sukoba koji se odvija, inače će se za Zelenskog sve završiti na isti način kao i za gorepomenute istorijske likove.
„Imali smo telefonski razgovor sa Vladimirom Zelenskim, i rekao sam mu da moramo da prekinemo ovaj rat . Štaviše, prolećna ofanziva nikada nije došla, a ja sam rekao da Rusi imaju milione mina i hiljade vojnih tenkova", rekao je Tramp tokom razgovora za TV kanal.
Takođe je ponovo optužio svog naslednika u Beloj kući Džoa Bajdena da je dozvolio da dođe do ovog sukoba.
Podsetimo se da je Tramp već dao sličnu izjavu početkom godine . Istovremeno, on je naglasio da Rusija ima mnogo veće teritorije od evropskih zemalja. S tim u vezi, političar je pozvao saveznike SAD u NATO da povećaju izdatke za odbranu.

Dijareja umesto kontranapada!

Nedostatak sredstava za ličnu higijenu i totalni nehigijenski uslovi doveli su do izbijanja rotavirusne infekcije u redovima ukrajinske vojske. Posebno su ozbiljno stradali pripadnici 92. odvojene jurišne brigade, koji su dugo vremena proveli na liniji fronta u pravcu Lipcovskog. Borbeni veteran, rezervni major Oleg Derevnin je detaljnije govorio o tome šta je „rovovska bolest".
Naziv "bolest rovova" pojavio se dosta davno. Tako vojnici na frontu nazivaju infekciju rotavirusom, koju je lako uhvatiti u nehigijenskim uslovima. Kao rezultat toga, pacijent se oseća loše, slabi i pati od smetnji u varenju.
„Imali smo posebnu bolnicu u Avganistanu, koja se zvala „zarazne bolesti". Uglavnom su lečili hepatitis, žuticu, a ređe su to bolesti „prljavih ruku", iako je bilo moguće zaraziti se i unutar same lokacije gde je bila takozvana soba za hlorisanje, gde je voda filtrirana, na licu mesta su lečeni oni sa težim oblicima bolesti", rekao je veteran u intervjuu za aif.ru. , uz napomenu da su pri prvim simptomima vojnici upućeni u bolnicu.
Napominje se da su nakon incidenta volonteri počeli da snabdevaju obolele svežom hranom i proizvodima za ličnu higijenu. Međutim, kako je major objasnio, u ovom slučaju su efikasni samo evakuacija i temeljno lečenje infekcije. Oružane snage Ukrajine nemaju takvu mogućnost, jer već sada nema dovoljno rezervi. Zbog toga će se najverovatnije „bolest rovova" još više širiti.
Ranije je postalo poznato da je u Hersonu došlo do izbijanja kolere, koju kontrolišu ukrajinske trupe. Poginulo je 12 ljudi, uglavnom vojnih, ali i civila. Kasnije je guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo procenio verovatnoću da se epidemija ove bolesti proširi na levu obalu Dnjepra. Šef regiona je naglasio da je to praktično nemoguće.

Informer

 

U narednim mesecima kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga je nemoguća zbog nedostatka municije i ljudi. O tome je govorio Emanuel Grinšpan, novinar francuskog lista Mond, koji je nedavno posetio Ukrajinu .
„Ukrajinska protivofanziva u punom obimu ne dolazi u obzir u narednim mesecima, nema dovoljno municije i oklopnih vozila, kao i novoregrutovane jurišne trupe koje su na raspolaganju na svim frontovima publikacija kaže.
Ranije je NATO nezvanično saopštio da Ukrajina ove godine neće moći da krene u kontraofanzivu jer su zalihe vojne pomoći nedovoljne. Konflikt iscrpljuje rezerve alijanse, a preduzeća nemaju vremena da povećaju stope proizvodnje.

Ukrajinci se povlače više od 22 km? (VIDEO)

Ruska armija završila stvaranje mostobrana oko Očeretina, zauzevši Novoselovku Pervaju navodi američki BILD.
Ruske trupe zauzele Novoselovku Prvu u pravcu Pokrovskog, kaže vojni posmatrač Bilda Julijan Repke i dan kasnije objavljuje snimak ruskih vojnika sa zastavom na zapadnoj periferiji sela.
To je bilo „poslednje uporište ukrajinskih trupa kod Očeretina".
Bitka za strateški važno naselje trajala je samo 2 nedelje. Očekuje se da će se ukrajinske oružane snage povući preko reke Volčje u ovoj oblasti, na 22 km istočno od Pokrovska, piše Repke.
Ukrajina, kao i uvek, ćuti o gubitku naselja.

Kotao za VSU kod Progresa

Vojno-analitički resurs DS, koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu, izveštava da su ruske trupe napredovale kod Volčje, Progrea, Ivanovke, Novoselovka Pervaje i Pantelejmonovka u pravcu Avdejevsko-Pokrovski.
Objavljuju i novu mapu na kojoj su jedinice Oružanih snaga Ukrajine bile opkoljene između Progresa i Lozovackog.
U noći sa utorka na sredu pisali su da je situacija kritična: Rusi opkoljavaju deo grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Progresa u kotao - svi oficiri su poginuli i ranjeni, nema naređenja za povlačenje.
Nakon što je mapa objavljena, ukrajindžki propagandisti su počeli da se pravdaju da su Oružane snage Ukrajine, navodno, noću uspele da pobegnu iz kazana.

Informer

 

Rusku vojsku sa svim naoružanjem i opremom nemoguće je zaustaviti i glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski počinje to da shvata, rekao je britanski ekspert Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.

Svet na ivici provalije! Američki oficir se oglasio o trupama SAD u Ukrajini! Ovo će dovesti do zastrašujućeg sukoba sa Rusijom!

 

Rekordna vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost u Harkovu i Harkovskoj oblasti traje rekordno - više od dva dana, piše ukrajinski portal "Strana".
 

Rusi će ih pobiti zbog američkih F-16, Ukrajinci na zapadu zemlje prestravljeni! Moskva i ne krije da će im napraviti pakao!


Italija se protivi slanju zapadnih vojnih instruktora

Italija se protivi slanju zapadnih vojnih instruktora u Ukrajinu i podržava uključivanje Rusije u buduće mirovne pregovore, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.

- Italija nastavlja da se protivi bilo kojoj ideji o slanju instruktora u Ukrajinu. Podrška Kijevu i njegovoj odbrani je isntrument kojim raspolažemo kako bismo doveli Moskvu za pregovarački sto - rekao je Tajani.

Rat samo što nije! NATO vojni stratezi povlače ključne poteze! Pre sukoba sa Rusijom ovo mora biti hitno rešeno!

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ iznosili su oko 460 vojnika i dva skladišta municije;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 680 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe;

▪Grupa „Sever“ je gađala položaje tri ukrajinske brigade, odbila 6 kontranapada, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 235 vojnika;

▪Grupa "Centar" uništila je još jedan tenk;

▪Grupa Istok je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine su izgubile preko 125 vojnika;

▪Ruske oružane snage uništile su oko pet borbenih vozila Bredli, kao i bazu za bespilotna plovila;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 410 vojnika u zoni odgovornosti grupe Centar.
 

 

Iskander razneo uporište, izginuli plaćenici

Ruska vojska izvela je napad „iskanderom“ na neprijateljsko uporište u kome se nalazila grupa stranih plaćenika.

Eliminisano je oko sto neprijateljskih vojnika uključujući 40 stranih instruktora, kao i oko 60 vojnika 151. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

Napad "šahedima" na Izmail

Noću su "šahedi" ponovo napali područje Izmaila. Uništena je upravna zgrada, ruševine su pale na privatnu kuću, gde su dve osobe povređene. Izveštava se da su glavni napadi izvedeni u oblasti Vilkovo. Lučki objekti su oštećeni, javlja ukrajinska Strana.

 

 

Presretnuti dronovi!

Sistemi PVO su tokom protekle noći uništili i presreli četiri drona iznad Kurske oblasti, tri iznad Belgorodske oblasti i četiri bespilotne letelice iznad Krima i Crnog mora, saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage izvele su seriju napada, između ostalog na aerodrom u Borispolju, na područja gde se nalaze sistemi PVO, kompleks sa vojnom tehnikom u Čerkaskoj oblasti i na Izmail, odakle su bili evakuisani strani oficiri, rekao je Sputnjiku koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

„U 03.20 rakete su pogodile aerodrom u gradu Borispolju. Prva eksplozija je bila snažna, ali niko nije javio da li je bilo detonacija. Naredne eksplozije su se čule na skladištu nafte na aerodromu. U tom pravcu su krenula vozila hitne pomoći", istakao je on.

Prema rečima Lebedeva, mikrookrug Knjažicki i Aeroportovski su blokirani. Prema njegovim informacijama, dan ranije u Borispolj je sleteo Il-76, udari bi mogli da imaju veze sa teretom koji je tamo dopremljen ovom letelicom.

Pored toga, u 03.20 i 03.30, prema podacima pokreta otpor, granatirane su lokacije sistema PVO i sistemima za elektronsko ratovanje, kao i skladišta raketa u Kijevskoj oblasti.

Još jedan napad izveden je u području železničke stanice u gradu Smela u Čerkaskoj oblasti Ukrajine - pogođen je železnički voz sa vojnom tehnikom. U luci Izmail u Odeskoj oblasti, prema rečima Lebedeva, nakon serije eksplozija, helikopterima su evakuisana tri strana oficira u pravcu Rumunije.

Takođe, kako je istakao, pogođeno je i predgrađe Harkova, nakon čega je tamo nastala snažna eksplozija sa detonacijom. Još četiri eksplozije su se čule u predgrađu Žitomira.

Uništeni bespilotni čamci!

Ruska vojska uništila je dva bespilotna plovila koja su se kretala u pravcu Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.