• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

25.07.2024

18:45

Rusi će ih pobiti zbog američkih F-16, Ukrajinci na zapadu zemlje prestravljeni! Moskva i ne krije da će im napraviti pakao!

pixabay.com

Vesti

Rusi će ih pobiti zbog američkih F-16, Ukrajinci na zapadu zemlje prestravljeni! Moskva i ne krije da će im napraviti pakao!

Podeli vest

Stanovnici Starokonstantinova na zapadu Ukrajine strahuju od dolaska lovaca F-16, piše Interia. Očekuje se da će avioni biti stacionirani na lokalnom aerodromu, što će grad učiniti važnom metom za rusku vojsku.

Stanovnici jednog od malih gradova na zapadu Ukrajine strahuju da će isporuka F-16 pogoršati njihovu situaciju. Avion, koji je trebalo da bude spas za neke Ukrajince, pokazao se kao još jedan faktor u eskalaciji ratnioh stradanja i patnji. 

Starokonstantinov je grad sa 34 hiljade stanovnika, koji se nalazi na Volinju otprilike na pola puta od Kijeva do granice sa Poljskom. Postoji slikoviti kasnorenesansni zamak i plaža pored reke. Zašto je ovaj mali grad postao meta ruskih projektila?

Pored stambenog naselja Starokonstantinov nalazi se velika vojna vazduhoplovna baza. Zbog toga je grad više puta postao meta ruskih vazdušnih napada. Stanovnici strahuju da će dolazak F-16, ako ih smeste na obližnjem aerodromu, povećati intenzitet bombardovanja.

Dom ukrajinske 7. brigade taktičke avijacije, koja upravlja bombarderima Su-24M i izviđačkim avionima Su-24MR, koje je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo prilagodilo za nošenje projektila Storm Shadov, nedavno se našlo na udaru Rusa. Oni su sebi postavili cilj da na aerodromima unište F-16 koji su stigli u Ukrajinu. Kao rezultat toga, lokalni stanovnici su u velikoj meri u panici.

- Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da F-16 stignu ovde, ako su zaista stacionirani, broj napada će se povećati. Sa izloga muzeja eksplozije su vrlo jasno vidljive, čujemo ih kao da se dešavaju tik pored nas - kaže stanovnik Konstantinova i vodič iz lokalnog muzeja. 

Iz očiglednih razloga, Ukrajina zvanično ne imenuje mesta na kojima planira da rasporedi F-16. Međutim, novinari imaju informacije dobijene od izvora u zapadnom vojno-industrijskom kompleksu da se Starokonstantinov smatra jednom od najboljih lokacija za ove namene. Aerodrom je ostao iz sovjetskih vremena sa betonskim i delimično ukopanim hangarima za avione koji su mogli uspešno da zaštite F-16 od vazdušnih pretnji.

Dok se neophodan broj pilota obučava (ili dok se ne nadoknade gubici), planirano je da neki od aviona ostanu na aerodromima u zapadnim zemljama, uključujući Poljsku. Ovo će smanjiti rizike. Ove letelice će postati rezerva ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Od trenutka kada su Rusi objavili nameru da unište lovce F-16 na aerodromima, napadi na bazu Starokonstantinov su značajno intenzivirani. Prema rečima jednog od ukrajinskih pripadnika PVO, ruska vojska je počela da koristi kasetnu municiju za oštećenje aviona na zemlji. 

Pored uništenja zapadnih aviona, samo oštećenje pista na aerodromima koje bi se mogle koristiti za smeštaj F-16 je, po ruskom mišljenju, veliki uspeh. Ovo ograničava broj potencijalnih lokacija za raspoređivanje F-16 i generalno ometa normalno funkcionisanje ukrajinske vojne avijacije


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija