• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

03.07.2024

18:12

Zemlja NATO ovo nikad nije radila, zna li to nešto što je ostalim sakriveno! Skladišti 82.500 tona žita, ovo sluti na glad i rat?!

EPA

Vesti

Zemlja NATO ovo nikad nije radila, zna li to nešto što je ostalim sakriveno! Skladišti 82.500 tona žita, ovo sluti na glad i rat?!

Podeli vest

Norveški ministar finansija Trigve Slagsvold Vedum i ministar poljoprivrede i hrane Geir Pollestad potpisali ugovor sa četiri privatne kompanije za skladištenje 30.000 tona žitarica 2024. i 2025. godine. Uključene kompanije će navodno skladištiti žito u postojećim objektima širom zemlje, ali će biti u vlasništvu norveške vlade.

Ministarstvo poljoprivrede i hrane je u saopštenju za javnost istaklo: "Izgraditi rezervne zalihe žitarica znači biti spreman za nezamislivo".

Spremaju se za kataklizmu

Vlada je navela da kompanije „slobodne da ulažu u nove objekte i same odlučuju gde žele da skladište žito za hitne slučajeve, ali moraju da stave žito na raspolaganje državi ako je potrebno".

Oni jasno očekuju potencijalno produženi rat ili glad jer nameravaju da potpišu dodatne ugovore o skladištenju kako bi im pomogli da ispune svoj cilj skladištenja 82.500 tona žita za svoju populaciju od 5,6 miliona do kraja ove decenije.

 Pollestad je rekao da je ideja „da se ima dovoljno žita za tromesečnu potrošnju norveškog stanovništva u kriznoj situaciji koja može nastati".

Kada su prošle godine objavili da nameravaju da pojačaju svoje zalihe, Pollestad je za norvešku novinsku agenciju NTB rekao: „U situaciji sa ekstremnim cenama na svetskom tržištu i dalje će biti moguće kupiti žito, ali ako smo uradili svoj posao, nećemo zavisiti od najboljeg ponuđača na aukciji. Možemo pomoći da cene ostanu niske."

Ovo nije prvi put da zemlja skladišti žito; prethodno su ga skladištili 1950-ih i održavali određeni nivo zaliha pre nego što su zatvorili skladišta 2003. godine kada su utvrdili da više nije potrebno držati toliko žita pri ruci.

Međutim, izgleda da ih je ukrajinsko-ruski sukob promenio. Komisija koju su osnovali da analizira njihov sistem pripravnosti za vanredne situacije preporučila je ponovno gomilanje zaliha žita.

Da li je Norveška meta Rusije?

Norveška podržava Ukrajinu, koja je može učiniti metom Rusije, a situaciju dodatno komplikuje snabdevanje Norveške naftom. Iako Rusija možda neće direktno napasti Norvešku, bilo je zabrinutosti da bi mogli napasti njenu energetsku infrastrukturu kako bi u suštini primorali Evropu da kupuje prirodni gas i naftu od Rusije.

Odbrambena kompanija Kongsberg nedavno je otvorila novo raketno postrojenje u Norveškoj, samo nekoliko meseci nakon što je ta zemlja objavila da će skoro udvostručiti potrošnju na odbranu u narednim godinama kao odgovor na pretnje iz Rusije.

Neki analitičari veruju da bi norveški demilitarizovani arhipelag Svalbard mogao biti meta s obzirom na njegov dvosmislen status u NATO-u, što znači da napad ne bi nužno pokrenuo klauzulu o kolektivnoj odbrani NATO-a. Područje je deo zapadnog ulaza u Severni morski put i ima značajne rezerve uglja.

Svalbard je takođe dom najvećeg skladišta semena na svetu, poznatog kao Global Seed Vault, gde su organizacije širom sveta pohranile više od milion uzoraka različitih vrsta semena koje služe kao rezervna kopija „sudnjeg dana" u sopstvenim kolekcijama u slučaju da su nekako ugrozili.

U februaru je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao da zemlja mora biti spremna za potencijalni sukob sa Rusijom čak i nakon što se situacija u Ukrajini okonča zbog zabrinutosti za odmazdu kao odgovor na ulazak Švedske i Finske u NATO.

- Moramo biti u stanju da odgovorimo na vreme i zajedno sa našim saveznicima - upozorio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija