• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

27.06.2024

23:15

Rusi Kinžalima razaraju aerodrome koje Kijev i SAD spremaju za lovce F 16! Neće imati gde da slete, ni odakle da polete!

Shutterstock

Vesti

Rusi Kinžalima razaraju aerodrome koje Kijev i SAD spremaju za lovce F 16! Neće imati gde da slete, ni odakle da polete!

Podeli vest

Ruska vojska je izvela grupni udar na ukrajinske aerodrome gde je planirala da stacioniraju zapadne avione, saopštava Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Rusije izvele su grupni udar hipersoničnom raketom „Kinžal", kao i bespilotnim letelicama na aerodromsku infrastrukturu Ukrajine, planirane za smeštaj aviona iz zapadnih zemalja -  navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su krajem maja udare hipersoničnim raketama Kh-47M2 kinžal na različite ukrajinske aerodrome, uključujući aerodrom Starokonstantinov, kao i poligon Javorovski, koji se nalazi 30 kilometara severozapadno od Lavova i 20 kilometara od granice sa Poljskom.

Telegram kanal "Vojna hronika" navodi da je poligon Javorovski više puta bio izložen napadima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Prvi put se to dogodilo u martu 2022. godine, kada je, prema različitim izvorima, stradalo od 60 do 180 stranih instruktora i specijalista. 

U međuvremenu i Danska je odlulčila da zatvari program obuke ukrajinskih pilota  na F-16. Ministar odbrane Troels Lund Poulsen najavio da do kraja godine Ukrajinci više neće biti obučavani za pilotiranje američkim lovcima. On je to objasnio „poštovanjem" činjenice da Danska prelazi na lovce F-35, za koje će se koristiti „postrojenja u Skridstrupu".

Vojni eksperti. međutim, smatraju kako je Kopenhagen odlučio da ne rizikuje da dalje da bude uvučen u sukob sa Ruskom Federacijom, koja je zapretila da će smatrati aerodrome sa kojih će poleteti „ukrajinski F-16" kao legitimne mete. 

Moskva tvrdi i da je oborila dva ukrajinska lovca MiG-29. Ukupno, tokom specijalne operacije, Kijev je izgubio 615 aviona i 276 helikoptera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija