• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

11.06.2024

20:00

Rusija jasna, izvršiće udare po aerodromima NATO na kojima se nalaze ukrajinski F-16! Zapad sada zna šta ga čeka!

Shutterstock,Reuters

Vesti

Rusija jasna, izvršiće udare po aerodromima NATO na kojima se nalaze ukrajinski F-16! Zapad sada zna šta ga čeka!

Podeli vest

Svaki aerodrom na kome se nalaze ukrajinski borbeni avioni F-16, bilo u zemlji ili van nje, biće legitimna meta ruske vojske ako učestvuju u borbenim misijama protiv ruskih snaga, upozorio je predsednik Komiteta za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

Upozorenje dolazi u trenutku kada se Kijev priprema da primi prvu isporuku američkih borbenih aviona od svojih zapadnih pristalica. Kartapolov poručuje da Rusija neće napasti aerodrme u drugim državama ukoliko F 16 budu poletali sa ukrajinskih aerodroma.  Međutim, mavodi on, ako avioni polete iz inostranih baza i izvrše napade na ruske snage, i borbeni avioni i aerodromi na kojima su stacionirani biće „legitimni ciljevi".

- Što se tiče naše sposobnosti da ih oborimo, možemo da skinemo bilo koga, bilo gde - insistirao je poslanik.

Reakcija Kartapolova usledila je nakon što je načelnik avijacije Komande Vazduhoplovstva Ukrajine Sergej Golubcov u intervjuu za Radio Sloboda rekao da će neki od borbenih aviona F-16 koje je Zapad poklonio Kijevu biti stacionirani na stranim aerodromima.

On je objasnio da će samo deo aviona biti stacioniran direktno na ukrajinskoj teritoriji, što odgovara broju pilota obučenih za upravljanje ovim avionima. Ostatak aviona će biti zadržan u rezervi na „bezbednim aerodromima" u inostranstvu kako bi se izbeglo gađanje ruske vojske.

Golubcov je rekao da su se do sada četiri zemlje složile da prebace F-16 Ukrajini, a to su Belgija, Danska, Norveška i Holandija. Iako nije precizirao tačan broj aviona koji će biti donirani, tvrdi da je reč o između 30 i 40 aviona, uz mogućnost i više u budućnosti.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je takođe upozorio da će Moskva isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini posmatrati kao nuklearnu pretnju, s obzirom na to da se avioni dugo koriste kao deo zajedničkih nuklearnih misija predvođenih SAD.

Istovremeno, ministar je naglasio da avioni američkog dizajna neće promeniti situaciju na ratištu i da će biti oboreni i uništeni kao i svako drugo strano oružje isporučeno Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija