• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

09.06.2024

23:16

Za prvi oboreni lovac F-16 nagrada 150.000 evra! Ruska kompanija ismeva ponos američke vojske!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Za prvi oboreni lovac F-16 nagrada 150.000 evra! Ruska kompanija ismeva ponos američke vojske!

Podeli vest

Uralska kompanija Fores obećala je da će platiti 15 miliona rubalja, oko 150 hiljada evra, za prvi oboreni lovac F-16, koji zapadne zemlje planiraju da isporuče Ukrajini 2024. godine, poručio je generalni direktor kompanije Sergej Šmotjev na marginama Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) .

- Objavili smo nagradu za uništenje lovca F-16 ako takvi brodovi budu isporučeni Kijevu - rekao je Šmotjev.

Generalni direktor Foresa je dodao da kompanija takođe isplaćuje nagrade onima koji uništavaju tenkove koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje. 

- Prvi smo platili pet miliona rubalja, a za sve sledeće po 500 hiljada rubalja. Do sada smo isplatili nagradu za više od 20 tenkova. Nagrada stiže momcima koji se bore, koji uništavaju tenkove - rekao je Šmotjev.

Kako se navodi na sajtu Fores, kompanija je već šest puta nagradila vojno osoblje za uništavanje strane opreme u zoni borbenih dejstava u Ukrajini. Prva uplata je izvršena u leto 2023. za uništene nemačke tenkove Leopard-2.

Prema rečima Šmotjeva, od početka neprijateljstava u Ukrajini Fores je izdvojio 216,4 miliona rubalja za podršku ruskoj vojsci. Konkretno, reč je o formiranju humanitarnih zaliha u skladu sa potrebama vojnog osoblja, podsticanju istaknutih vojnika u zoni vojnih operacija i pomoći u unapređenju materijalno-tehničke baze jedinica za obuku.

Kompanija Fores je osnovana 2002. godine. Proizvodi propant, granulirani materijal koji se koristi u naftnoj industriji, a velike ruske kompanije za proizvodnju nafte i gasa su klijenti Foresa.

Podsetimo, još u avgustu 2023, Rojters je izvestio da su Sjedinjene Države odobrile isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je kasnije rekao da će u Kijev biti prebačeno ukupno više od 40 takvih avionam a Holandija namerava da Kijevu prebaci  24, a Danska 19 letelica.

Zvanični predstavnici obe zemlje nagovestili su da će Oružane snage Ukrajine moći da iskoriste lovce koje isporučuju za „samoodbranu" i da gađaju vojne ciljeve na teritoriji Rusije.

Pored Danske i Holandije, Norveška i Belgija su takođe najavile da če svoje F-16 prebaciti u Kijev . Prema različitim procenama, iz Osla se očekuje 12, dok je Brisel obećao da će Ukrajini obezbediti 30 lovaca F-16, ali je zabranio njihovu upotrebu van Ukrajine.

F-16 je najpopularniji lovac četvrte generacije zbog relativno niske cene i borbenih karakteristika. Od početka proizvodnje 1973. godine stvoreno je više od 4,5 hiljada ovih aviona u različitim modifikacijama.

Ruski predsednik Vladimir Putin uporno upozorava da će F-16 isporučeni Kijevu „goreti" na isti način kao i tenkovi prebačeni u Kijev. Istovremeno, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će Moskva to što su se američki borbeni avioni pojavili u Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom sa Zapada.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da je Rusija obavestila SAD, Veliku Britaniju i Francusku da „ne može zanemariti sposobnost ovih letelica da nose nuklearno oružje".

U maju 2024, Lavrov je ponovo primetio da bi isporuka F-16 Ukrajini bila „namerna signalna akcija NATO-a u nuklearnom polju" za Rusiju. Ministar je dodao da lovci F-16 neće moći da preokrenu tok na ratištu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija