31.07.2024.

00:15

Foto: Printscreen

Planeta

Gore zapadni mediji! Brisel se suočio sa pobedom Rusije i otpisao Zelenskog! Pitanje je vremena kada Moskva probija drugu liniju!

"Gotovo niko u Briselu više ne očekuje da će Kijev povratiti izgubljene teritorije", konstatuje list.

Navodi se da je položaj Kijeva lošiji nego što se često prikazuje u javnosti: prema sagovornicima izdanja, samo je pitanje vremena kada će ruske trupe probiti drugu liniju odbrane Ukrajine.

"O tome se ne govori javno, kako ne bi oslabila podrška javnosti na Zapadu i demotivisali ukrajinske vojnike", piše "Welt". Ovaj zaključak list je izveo nakon brojnih razgovora s neimenovanim predstavnicima NATO-a i zapadne diplomatije.

Prema podacima novina, nijedan izvor ne veruje u cilj Kijeva da se vrati na granice iz 2014. godine.

"Većina sagovornika kaže da Ukrajina neće pobediti", piše list. Najverovatniji ishod vide u tome da će u narednih 6-9 meseci biti preduzeti koraci ka mirovnim pregovorima, bez obzira na to ko će biti predsednik SAD u januaru.

"Uzimajući u obzir okolnosti, ne vidim drugi izlaz osim što bržeg prekida vatre. Takva situacija može potrajati godinama, dok će se povremeno verovatno događati lokalna kršenja primirja", citira "Welt" visokog diplomatu.

Prema podacima lista, u Briselu veruju da Zapad, iz straha od eskalacije, neće značajno povećati vojnu podršku OSU na nivo koji bi omogućio pokretanje velikih kontraofanziva.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje sukoba, direktno uključuju zemlje NATO-a u konflikt i predstavljaju "igru s vatrom". Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da će svaka isporuka koja sadrži oružje za Ukrajinu biti legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, ne samo kroz isporuke oružja već i kroz obuku kadrova u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je izjavio da naoružavanje Ukrajine od strane Zapada ne doprinosi pregovorima i imaće negativne posledice.