01.08.2024.

15:05

Foto: Reuters

Planeta

Nastavak rata ili konačan mir?! Od novog vođe Hamasa sve zavisi! A evo ko su potencijalni kandidati!

Naime, Hanije (62) je bio premijer Palestinske nacionalne uprave između 2006. i 2014. godine, a od 2014. do 2017. bio je šef Hamasa u Pojasu Gaze, nakon čega je postao predsednik političkog biroa te organizacije, na kojoj je funkciji bio sve do pogibije.

"Sada još uvek ne možemo da razgovaramo o tome", rekao je član Hamasa za AP upitan o procesu smene Hanijea.

Kako se navodi, Hanijein zamenik, Saleh el Aruri, koji je ubijen u izraelskom napadu u Bejrutu u januaru, automatski bi postao njegova zamena.

El Arurijevo mesto je upražnjeno od njegove smrti, a očekuje se da će se Savet grupe Shura, njegovo glavno savetodavno telo, uskoro, verovatno posle Hanijine sahrane, sastati u Kataru kako bi imenovao naslednika. 

Ekspert za palestinske organizacije Hani el Masr izjavio je da će izbori sada verovatno biti između Haleda Mešala, veterana i bivšeg vođe Hamasa, i Halila el Haje, moćne ličnosti unutar pokreta koji je bio blizak Haniji.

"Neće biti lako", ocenio je el Masr.

Prema njegovim rečima, treći mogući kandidat mogao bi biti Nizar Abu Ramadan, koji se smatra bliskim Mešalu.

El Masr je dodao da je El Haja "kao i Hanije, uravnotežen i fleksibilan i da obe strane nisu videle njegovo vođstvo kao problematično".

Informer

 

Novi politički lider Hamasa moraće da odluči da li će da nastavi sa vojnom operacijom, i u suštini postati gerilska i tajna grupa, ili će izabrati političke kompromise, što je malo verovatna alternativa u ovom trenutku, piše AP. 

Napominje se da je uloga lidera te grupe važna u održavanju odnosa sa saveznicima Hamasa van palestinskih teritorija i da će na izbore verovatno uticati odluke pokreta u narednim danima.

Međutim, ekspert je ocenio da će svaki rezultat morati da bude privremen dok se ne održe izbori za politički biro, koji je trebalo da se održe ove godine, ali "da ih je rat izbacio iz koloseka".