02.08.2024.

10:58

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Moćni nemački biznismen objavio šokantnu tvrdnju o Ukrajini! "Znate li zašto je Zelenski potpisao..."

"Sećate se kako je Zelenski tražio od drugih zemalja da mu pozajme novac? Upravo je potpisao ukaz o obustavljanju plaćanja spoljnog duga. Ukrajina je bankrotirala", konstatovao je Dotkom.

Vladimir Zelenski je 31. jula potpisao zakon o restrukturiranju državnog duga Ukrajine, dozvoljavajući vladi da obustavi plaćanje spoljnog duga do oktobra.

Početkom jula, članica Komiteta Vrhovne rade za finansije, poresku i carinsku politiku, Nina Južanin, rekla je da je Ukrajina zapravo već u teškom stanju.

Međutim, iako to nije formalizovano de jure, vlasti zemlje nastavljaju pregovore sa poveriocima u vezi sa restrukturiranjem spoljnog duga.

Rojters je 17. juna, pozivajući se na ukrajinskog ministra finansija Sergeja Marčenka, izvestio da odeljenje nije u stanju da postigne dogovor sa vlasnicima ukrajinskih evroobveznica o restrukturiranju duga.

Marčenko je obavestio agenciju da su "pregovori u ovoj fazi propali", ali da će Kijev nastaviti da radi na postizanju sporazuma do avgusta, kada ističe period obustave plaćanja.