13.08.2024.

00:15

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kakav preokret! Zelenski lupio šamarčinu kolektivnom Zapadu! Shvatio da gubi rat i da je prevaren, pa raspalio iz sve snage!

Zelenski je rekao da će Ukrajina razgovarati sa susednim zemljama o mogućnosti da obaraju ruske rakete iznad ukrajinske teritorije, izvestilo je izdanje "Strana.ua". Prema njegovim rečima, partneri se "plaše preterane eskalacije", ali Kijev namerava da insistira na ovoj temi. Zelenski je dodao da je potrebna koalicija zemalja, jer je za jednu državu to prevelika odgovornost.

- Molba Zelenskog nije samo demarš, već pravi šamar zapadnom establišmentu. Zelenski nije shvatio da mu daju oružje da ne bi sami ratovali, stoga su njegove molbe apriori neprihvatljive. Ratovati do poslednjeg Ukrajinca – to je njegova velika, a za ukrajinski narod gorka sudbina - rekao je Belik za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, Zelenski je za kolektivni Zapad "koristan domorodac, a ne ravnopravni član zatvorenog zapadnog kluba."

- Nije za to dobio oružje i pomoć, da bi Zapad ulazio u sukob sa Rusijom - naglasio je poslanik.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje konflikta, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavljaju "igranje s vatrom." Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, naglasio je da će svi transporti koji sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimne mete za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, ne samo isporukama oružja, već i obukom kadrova u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da zasićavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i imaće negativne posledice.