• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2024

12:59

UDARNO! KOLAPS SVETSKIH BERZI! Šok vesti iz SAD, Amerika vuče ceo svet u propast: Recesija na pomolu, nastupila masovna prodaja akcija!

Shutterstock

Vesti

UDARNO! KOLAPS SVETSKIH BERZI! Šok vesti iz SAD, Amerika vuče ceo svet u propast: Recesija na pomolu, nastupila masovna prodaja akcija!

Podeli vest

Berze su u ponedeljak doživele kolaps usled straha da bi SAD mogle krenuti u recesiju, što je dovelo do panike među investitorima i masovne prodaje akcija, pokazuju tržišni podaci.

Prema izveštaju o platama za jul, objavljenom u petak, stopa nezaposlenosti u SAD-u neočekivano je porasla. Ovo je podstaklo tržišta da spekulišu da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u septembru za celih 50 baznih poena, što je izazvalo debatu među ekonomistima o opštem zdravlju američke ekonomije, koja ima ogroman uticaj na globalno finansijsko tržište.

Akcije u SAD-u su u petak završile sa oštrim padom, pri čemu je tehnološki Nasdaq Composite ušao u korekciju, ali je ponedeljak započeo sa novim padovima.

Cena zlata je pokazala određenu nestabilnost tokom rasprodaje akcija, ali analitičari su za Reuters izjavili da ono i dalje zadržava svoj status sigurnog utočišta. Spot zlato je blago palo za 0,8% oko 09:00 GMT, dok su američki zlatni futures pali za 0,1%.

Finansijski potresi na berzi utiču i na tržišta roba, pri čemu su cene nafte i gasa u padu. Globalni referentni Brent i američki West Texas Intermediate (WTI) futures za sirovu naftu pali su za skoro 2%, dok su evropski futures za prirodni gas pali za čak 3,3% do 10:00 GMT.

Foto: Shutterstock

 

Analitičari sumnjaju da će globalna rasprodaja akcija imati dugotrajne efekte na rusko tržište, sa sankcijama koje deluju kao zaštita.

- Za ruske akcije, odlučujući faktori pod sankcijama su dinamika domaće potražnje i monetarni uslovi. Zbog odvajanja Rusije od međunarodnih tržišta kapitala, uticaj njihove dinamike na naše tržište akcija se smanjuje - izjavila je Alina Popcova, analitičarka tržišta akcija u Alfa-Capital Managementu, za RBK novinsku agenciju.

Rusko tržište akcija je započelo nedelju niže, reagujući na globalni finansijski kolaps. I MOEX indeks denominovan u rubljama i RTS indeks denominovan u dolarima pali su za nešto više od 2% od 9:30 GMT.

Foto: Tanjug/AP

 

- Tržišta su u kolapsu i svet je u moru crvenog... Svedočimo masovnom smanjenju zaduženja dok investitori prodaju imovinu kako bi pokrili svoje gubitke. Brzina ovog pokreta je zatekla mnoge investitore nespremne; sada se događa mnogo panične prodaje, što izaziva ove nelinearne reakcije cena imovine na prilično jednostavnu fundamentalnu dinamiku - rekao je Kajl Rodda, viši analitičar finansijskih tržišta u Capital.com, za Reuters.

Rasprodaja na američkim tržištima se proširila izvan proizvođača čipova, pri čemu su Nasdaq 100 futures pali za 3,6% u pre-market trgovanju, a S&P 500 futures pali za 2,3%.

Kineske akcije, koje su odolevale globalnom kolapsu tokom dana, završile su sesiju u crvenom usled šireg sentimenta izbegavanja rizika širom Azije. Plavi čip CSI 300 indeks završio je trgovanje padom od 1,2%, dok je referentni Shanghai Composite Index pao za 1,5%, a Shenzhen Composite Index je pao za 2,1%.

- Tržišna previranja povećavaju očekivanja za trenutni, vanredni, odgovor politike od strane [američkog] Feda. Trgovci sada očekuju 60% šanse za smanjenje od 25 baznih poena u roku od nedelju dana. S obzirom na to da je centralna banka tek nedavno objavila svoju poslednju odluku, to bi bio znak velike zabrinutosti - rekao je Dejvid Gudman iz Markets Today za Bloomberg.

- Rasprodaja u Evropi je još uvek manje izražena od one koju smo videli u Aziji. Biće zanimljivo videti da li će evropski investitori želeti da sačekaju šta će američki trgovci akcijama uraditi pre nego što se potpuno pridruže izbegavanju rizika. Ako je tako, mogli bismo da se suočimo sa nestabilnim vremenima na FX, tržištima kamatnih stopa i akcija do tada - rekao je Dejvid Finerti, FX strateg sa sedištem u Singapuru, za Bloomberg.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija