• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2024

08:40

Počinje kolaps! Proročanstvo Orbana o Ukrajini i Rusiji zatreslo Evropu! Posle ovog, Zapad će morati da pruži ruku Moskvi!

Shuterstock/Reuters

Vesti

Počinje kolaps! Proročanstvo Orbana o Ukrajini i Rusiji zatreslo Evropu! Posle ovog, Zapad će morati da pruži ruku Moskvi!

Podeli vest

Događaji na ukrajinskom frontu pokazuju da se bliži kraj rata, a Ukrajina je bila ključni uzrok podela na evropskoj desnici, što bi moglo da pokrene EU, piše bivši britanski diplomata Alister Kruk za sajt "El majadin".

Rat u Ukrajini je u srcu stvarnosti EU, što sada postaje očigledno i centralno je pitanje za budućnost EU, dodaje Kruk.

- Fermentacija je počela - rekao je Orban na 33. Letnjem slobodnom univerzitetu Balvanos.

- Prelazimo sa proratne evropske politike na politiku mira. Vreme je na strani mirovne politike - dodao je on.

To je postalo očigledno i Ukrajincima.

Orban je rekao da je rat u Ukrajini započeo kolaps evropske politike i da je Evropa odustala od odbrane sopstvenih interesa: "Evropa bezuslovno sledi spoljnopolitičku liniju američkih demokrata, čak i po cenu sopstvenog uništenja."

Primeri Poljske i Italije

Orban je istakao da promena centra moći u Evropi i zaobilaženje francusko-nemačke osovine nije nova ideja.

- To je omogućio rat u Ukrajini. Poljska nije želela da bude stisnuta između Nemačke i Rusije - navodi on.

Poljska je postala najveća američka baza u Evropi, dodaje Kruk. Poljaci su eliminisali francusko-nemačku osovinu.

Orban je predvideo: "Poljski eksperiment će propasti, jer Poljska nema resurse. Poljaci će morati da se vrate u Višegradsku četvorku."

Posle izbora, italijanska premijerka Đorđa Meloni je očekivala da postane deo koalicije koja vodi Brisel, ali je EU establišment odlučio da je progna.

- Evropska narodna partija je glasove desnice dala levici - dodao je Orban.

Orban smatra da su se "zapadne vrednosti" pretvorile u bumerang. Ranije smatrane univerzalnim, sada su odbačene širom sveta, primećuje Kruk.

Neophodno pomirenje sa Rusijom

Zapadnu meku moć zamenila je ruska, dodao je Orban, "jer je ključ za zapadne vrednosti LGBT ideologija. Ko to ne prihvata, smatra se zaostalim."

Orban je istakao i strukturnu promenu koja je doprinela kolapsu evropske politike: "Evropska politika je propala na početku rata, jer je osovina Pariz–Berlin prestala da postoji. Novi centar moći su London, Varšava, Kijev, Baltik i Skandinavija."

Promena globalnog sistema učinila je Aziju novim centrom sveta. Orban dodaje da će Evropi nakon rata biti potrebno pomirenje sa Rusijom, što znači da EU mora da ojača kao ekonomski projekat i stvori sopstveni odbrambeni sistem.

Velika strategija za Mađarsku, zaključio je Orban, mora biti povezanost sa celim svetom, ne samo sa jednom hemisferom. Mađari se neće mešati u rat Zapada protiv Istoka.

Neuspeh rata u Ukrajini će promenu evropske politike učiniti neizbežnom, tvrdi Orban, zbog čega EU neće moći da nastavi po starom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

TATA!
Olimpijske igre

TATA!

Plače Novak, plače Srbija, ma plače ceo svet! Sportski Bogovi na kraju sve kockice postave na mesto.

05.08.2024

07:04

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija