• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2024

06:40

Rat počinje danas?! Svi će zaboraviti na Ukrajinu kada ovo krene! Amerika u pripravnosti, odmazda nezamislivih razmera kuca na vrata!

Shutterstock

Vesti

Rat počinje danas?! Svi će zaboraviti na Ukrajinu kada ovo krene! Amerika u pripravnosti, odmazda nezamislivih razmera kuca na vrata!

Podeli vest

SAD povećavaju svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku kako se povećava opasnost od regionalne eskalacije. Vašington čeka reakciju Irana i njegovih saveznika na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije, za šta Teheran okrivljuje Izrael.

Američka vojska je poslala više borbenih aviona i mornaričkih ratnih brodova na Bliski istok, saopštio je Pentagon, dok Vašington očekuje da će Iran i njegovi regionalni saveznici ispuniti obećanje, da će odgovoriti na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Američki zvaničnici su juče najavili da bi odmazda Irana mogla da počne upravo danas.

Izrael se takođe priprema za potencijalni višednevni napad Irana i njegovog saveznika Hezbolaha nakon ubistva dvojice visokih vođa Hamasa i Hezbolaha prošle nedelje, izjavio je danas neimenovani izraelski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao za NBC njuz da Izrael strahuje da bi "talasi" raketa i dronova mogli da budu ispaljeni tokom nekoliko dana kao odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Foto: Shutterstock

 

Posle  ubistava Hanije u Teheranu u sredu, i višeg komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu prethodne noći, međunarodne diplomate su se borile da spreče regionalni rat punog razmera, piše Gardijan. Rastuće tenzije dovele su do toga da više velikih avio-kompanija, uključujući Lufthanzu, Deltu i Er Indiju, otkazuju letove za Tel Aviv i Bejrut.

Francuska je pozvala svoje građane da napuste Iran, dok je Kipar rekao da je proširio planove za podršku evakuaciji velikih razmera iz regiona, ako neprijateljstva eskaliraju. Ova ostrvska država pomogla je desetinama hiljada ljudi da odu tokom rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin odobrio je u petak slanje više mornaričkih krstarica i razarača koji mogu da obaraju balističke rakete, a SAD će takođe poslati dodatnu eskadrilu borbenih aviona na Bliski istok.

„Ostin je usmerio prilagođavanja američke vojne doktrine u cilju poboljšanja zaštite američkih snaga, povećanja podrške odbrani Izraela, i osiguravanja da su Sjedinjene Države spremne da odgovore na različite nepredviđene situacije“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Foto: EPA

 

Američka vojska je ranije pojačala raspoređivanje trupa sve do 13. aprila, kada je Iran pokrenuo napad na izraelsku teritoriju koristeći bespilotne letelice i rakete.

Izrael je uspešno oborio skoro svih 300 dronova i projektila, uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih saveznika.

U petak je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao, da je zemlja „u veoma visokom stanju spremnosti za bilo koji scenario“. Vlada je ministrima obezbedila satelitske telefone u slučaju da iranska odmazda dovede do prekida komunikacija, javili su izraelski mediji.

Izrael je u utorak u Bejrutu ubio Fuada Šukra, zamenika lidera Hezbolaha, u odmazdi za prošlonedeljni smrtonosni raketni napad na anektiranu Golansku visoravan.

Nekoliko sati kasnije, Ismail Hanije je ubijen u Teheranu. Izrael nije zvanično objavio Hanijeovu smrt, ali je ta vest naširoko slavljena u zemlji, uključujući visoke političare i šefove bezbednosti.

Iran i Hamas optužili su Izrael da je izvršio ubistvo i obećali da će uzvratiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija