• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2024

12:10

Hitno! Kreće osveta zbog Rusije! Mađarsku izbacuju iz Šengen zone?! Evropa rešila da brutalno kazni Orbana, ako im oov prođe...

Shutterstock, Reuters, Profimedia

Vesti

Hitno! Kreće osveta zbog Rusije! Mađarsku izbacuju iz Šengen zone?! Evropa rešila da brutalno kazni Orbana, ako im oov prođe...

Podeli vest

Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je od Evropske komisije da obustavi učešće Mađarske u šengenskoj zoni nakon što je Budimpešta odlučila da ublaži vizne uslove za građane osam zemalja, uključujući Rusku Federaciju i Belorusiju, piše „Politiko“.

Prema medijskim informacijama, poslanici iz Češke i Litvanije, Danuše Nerudova i Pjatras Auštrjavčjus uputili su pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da usvoji hitne mere vezane za istragu odluke Mađarske.

Autori pisma ocenili da navodno ta odluka može da ugrozi ulogu šengenske zone kao bezbednog prostora za građane zemalja članica.

Poslanici su naveli da bi, „ukoliko mađarska vlada odbije da revidira svoju politiku, EK i sve članice EU trebalo da dovedu u pitanje prisustvo Mađarske u šengenskoj zoni“.

Među predviđenim merama navedeni su uvođene kontrole na mađarskim granicama i odbijanje priznavanja mađarskih viza.

„Politiko“ dodaje da pismo sadrži sedamdesetak potpisa, među kojima su bivši premijeri Belgije i Irske. Imena nisu navedena.

Ranije je nekoliko evropskih medija, uključujući „Fajnenšel tajms“, pisalo da je Mađarska odlučila da ublaži vizne uslove, uključujući i za ruske državljane. EK je već 30. jula zatražila pojašnjenje od Budimpešte u vezi sa tim korakom.

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs je 1. avgusta zatražio da se ograniči učešće Mađarske u Šengenu zbog viznih ustupaka Rusiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

TATA!
Olimpijske igre

TATA!

Plače Novak, plače Srbija, ma plače ceo svet! Sportski Bogovi na kraju sve kockice postave na mesto.

05.08.2024

07:04

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija