• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.08.2024

12:40

Pada dogovor Putina i Bajdena?! Mediji bruje nakon istorijskog poteza SAD i Rusije! "Događaji se brzo nižu..."

Reuters/shutterstock

Vesti

Pada dogovor Putina i Bajdena?! Mediji bruje nakon istorijskog poteza SAD i Rusije! "Događaji se brzo nižu..."

Podeli vest

Komentarišući veliku razmenu zatvorenika između Ruske Federacije i zapadnih zemalja, ruski prozapadni list "Komersant" ocenjuje da je reč o pozitivnom događaju na temu smirivanja međunarodnih tenzija, a možda i podsticaj detanta, odnosno može biti uvod u dalje razgovore Moskve i Vašingtona.

Takođe, imajući u vidu da se sve desilo za vreme administracije aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, ovo je znak da Kremlj sumnja u šanse Donalda Trampa za pobedu. Kao i činjenice da je mnogo lakše dogovoriti se s Demokratskom partijom, posebno frakcijom Bajden–Obama–Harisova.

S tim u vezi list podseća da je jedna od prvih Bajdenovih izvršnih naredbi nakon stupanja na dužnost 2021. godine bila da se produži ugovor START, koji je Tramp pak odbio da potpiše.

"Dakle, klađenje na ovaj tim izgleda sasvim logično", piše "Komersant", te dodaje da isto misle i Iran i Kina, koji takođe ne žele da se Tramp vrati.

Iako se teoretski može pretpostaviti da je razmena zatvorenika označila početak procesa prestrojavanja odnosa Rusije i Zapada, glavni kamen spoticanja je Ukrajina. List ističe da bi se i to pitanje lakše rešilo pre izbora u SAD, odnosno u najkraćem mogućem roku jer – ukoliko Tramp pobedi, sve bi krenulo iznova.

"Događaji se brzo nižu, a vreme ističe. Možemo se nadati najboljem, tačnije, nadati se razboritosti svih strana. Ne želimo da planeta gori. Zato ima smisla pokušati da se izbegne taj scenario", zaključuje "Komersant".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

TATA!
Olimpijske igre

TATA!

Plače Novak, plače Srbija, ma plače ceo svet! Sportski Bogovi na kraju sve kockice postave na mesto.

05.08.2024

07:04

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija