06.08.2024.

23:30

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Gori Ukrajina! Bajden i ekipa spasili vojne avione Rusije?! Šokantne vesti stigle iz SAD, najmoderniji lovci izbegli uništavanje!

Međutim, saveznici već mesecima odbijaju da daju ovu dozvolu, pravdajući svoj stav rizikom od moguće eskalacije sukoba. Ukrajinci postaju sve nestrpljiviji i povećali su broj napada na najranjivije ruske piste, koristeći isključivo oružje proizvedeno u Ukrajini. U subotu su ukrajinski dronovi napali aviobazu Morozovsk na jugu Rusije, oko 320 kilometara od linije fronta na istoku Ukrajine.

Ranije ovog leta, ukazala im se retka prilika da nanesu ozbiljan udarac ruskoj infrastrukturi. Tada je jedan od odreda ruskih vazdušnih snaga odlučio da parkira desetine aviona Su-34 na otvorenom, na aviobazi Voronjež Malševo na jugu Rusije, oko 160 kilometara od granice s Ukrajinom.

Voronjež Malševo ima snažnu odbranu, zbog čega su Ukrajinci molili za dozvolu da koriste najbolje američke rakete ATACMS za napad. Administracija predsednika Džoa Bajdena nije dala ovu dozvolu.

- Naša politika se nije promenila - izjavio je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven pre mesec dana. Kao i ranije, Ukrajina ima dozvolu da ispaljuje ove rakete samo na ciljeve na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji.

Rusi su primetili žestoke rasprave oko upotrebe ATACMS-a i doneli retku proaktivnu odluku: povukli su avione Su-34 iz Voronjež Malševa i drugih pista blizu granice.

- Između druge polovine juna i sredine jula, ruske snage premestile su značajan deo vrednih vojnih elemenata dalje od graničnih oblasti - navode iz Frontelligence Insight. Premještanje aviona iz Voronjež Malševa bilo je "jedno od najznačajnijih".

Danas se mnogi od aviona Su-34 nalaze stotinama kilometara od granice. Oni nisu potpuno zaštićeni od ukrajinskih dronova, od kojih neki imaju domet preko 1600 kilometara. Ipak, zaštićeni su od većine dronova, kao i od raketa ATACMS. Ako Bela kuća ipak odluči da da dozvolu za napade na ruske baze, moguće je da će biti prekasno. Verovatno je da će najvrednije mete biti predaleko.

Naravno, nekoliko aviona, kao i nešto kliznih bombi, još uvek se nalazi na graničnim pistama poput Morozovska – Ukrajina je nedavno pogodila tri aviona i municiju. Ali da bi zaustavila kampanju bombardovanja, Ukrajina mora da uništi veliki broj aviona, što Rusi veštim razmeštanjem značajno otežavaju.