07.08.2024.

14:33

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Šok saznanje! Izrael o ubistvu vođe Hamasa prvo obavestio svog glavnog sponzora!

Hanije, koji je bio glavni pregovarač palestinske oružane grupe u indirektnim pregovorima o prekidu vatre sa izraelskom delegacijom, ubijen je u Teheranu prošle nedelje, nekoliko sati nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. Incident je dodatno povećao tenzije u regionu pošto je Iran obećao da će "oštro kazniti" Izrael.

Zvaničnici Bele kuće "reagovali su sa iznenađenjem i gnevom" kada su saznali za ubistvo šefa Hamasa, rekli su za "Vašington post" ljudi bliski administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Prema izvorima, Vašington veruje da je potez izraelskih vlasti "neuspeh" u naporima koje predvode SAD da se postigne prekid vatre u Gazi, gde se borbe nastavljaju od upada Hamasa u Izrael 7. oktobra.

Javno, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije ni potvrdila ni negirala odgovornost za Hanijevo ubistvo.

Američki državni sekretar Entoni Blinken insistirao je da Vašington "nije bio svestan niti umešan" u ubistvo, uprkos tome što je Izrael najbliži saveznik SAD na Bliskom istoku.

NOVE TENZIJE IZRAELA I SAD

Izvori lista navode da je ubistvo političkog lidera Hamasa unelo nove tenzije u odnosu SAD i Izraela. Izraelski zvaničnik je navodno opisao telefonski razgovor između Bajdena i Netanjahua koji se dogodio ubrzo nakon Hanijevog ubistva kao "napet".

Nekoliko zvaničnika administracije je takođe reklo da mnogi u Beloj kući sada vide Netanjahua, a ne Iran, kao "glavnu divlju kartu u suzbijanju šireg regionalnog požara".

Trenutno nema znakova da je Bajden spreman da izvrši bilo kakav značajan pritisak na Izrael da obuzda svoje akcije, objavio je "Vašington post", pozivajući se na izvore.

Umesto toga, SAD su poslale dodatne snage, uključujući eskadrilu aviona F-22 i pomorske razarače, u region kako bi pomogle Izraelu da se odbrani.