08.08.2024.

12:10

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Putin prelomio! Svete, spremi se! Izrael dugo molio, Moskva rešila da ide do kraja: Iran, Hezbolah, Huti...

Šef ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je 5. avgusta u radnu posetu Iranu. On je održao sastanak sa novim predsednikom zemlje Masudom Pezeškijanom.

U Iranu je bivši ministar odbrane razgovarao i sa sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba Mohamedom Bagerijem. Razgovarano je o jačanju bilateralne saradnje, uključujući ekonomske i trgovinske projekte, kao i različite aspekte globalne i regionalne politike.

Informer

 

Dolazak Šojgua dogodio se u kontekstu pretnje odmazdom Teherana i libanske organizacije „Hezbolah“ zbog ubistva vođe palestinske grupe HAMAS Ismaila Hanije u iranskoj prestonici i komandanta „Hezbolaha“ Fuada Šukra u Bejrutu.

Iranci su obećali da će se osvetiti Izraelu „u odgovarajuće vreme, na odgovarajućem mestu i na odgovarajući način“. Tel Aviv, međutim, nije potvrdio svoju umešanost u ubistvo Hanije.

Šta Putin može dati Iranu?

Telegram kanal "INSIDER-T", pozivajući se na sopstvene izvore, napisao je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao Irancima, Hutima i Libancima da pruži „velikodušan poklon“ u vidu najnovijeg ruskog oružja. Međutim, Izrael je veoma uznemiren i traži da se to ne radi.

„Kremlj je konačno izabrao stranu, pomoć će biti pružena upravo ovim trima snagama. Sve ovo može dovesti do konačnog sloma rusko-izraelskih odnosa. To se može desiti vrlo uskoro.Sada rukovodstvo jevrejske države hitno pokušava da se obrati za pomoć Romanu Abramoviču, nadajući se da će on ubediti Putina da ne preduzima nagle korake. Ali, sudeći po svemu, ruski predsednik je već doneo odluku“, navodi se u saopštenju.

Informer

Politikolog Aleksandar Perendžijev je izneo mišljenje da Moskva može pomoći Teheranu da se nosi sa izraelskom agresijom tako što će prebaciti sredstva za pomorsku odbranu.

- Mislim da se može govoriti o tome da je u pomorskoj odbrani Irana učestvovala ne samo Rusija na brodskim rutama, a situacija je veoma turbulentna, gde Moskva deluje zajedno sa Teheranom - rekao je specijalista.

Perendžijev je istakao da, ako govorimo o praktičnim problemima, Rusija i Iran mogu da komuniciraju po pitanjima pomorske saradnje. Politički ekspert je podsetio da su u Crvenom moru održane pomorske vežbe između Rusije, Kine i Irana.

Neki analitičari ne isključuju da bi Moskva mogla da obezbedi rakete Hutima. Tako će organizacije koje su u savezu sa Iranom imati priliku ne samo da unište američke bespilotne letelice, već i da napadaju američke brodove, što će zauzvrat smanjiti američku aktivnost u Crnom moru.