• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2024

12:10

Katastrofa istorijskih razmera! Šojgu otkrio stravične gubitke ukrajinske vojske! Svet ovo mora da vidi, brojke su jezive!

Reuters, Tanjug/AP

Vesti

Katastrofa istorijskih razmera! Šojgu otkrio stravične gubitke ukrajinske vojske! Svet ovo mora da vidi, brojke su jezive!

Podeli vest

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Ukrajina je za nepuna dva meseca izgubila više od 115.000 vojnika, a to je moglo da se izbegne da je Kijev prihvatio predloge ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu.

- Za ova dva meseca teritorija koju kontrolišu naše snage je proširena za 420 kvadratnih kilometara. Prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su izgubile preko 115.000 svojih vojnika. To je velika cifra – 115.000. Skoro po 60.000 za mesec. To je moglo biti zaustavljeno da su ispunjeni zahtevi koje je izložio naš predsednik. Zato je naš stav jasan – trupe idu napred - rekao je Šojgu.

On je takođe naveo da je Ukrajina izgubila preko 3.000 jedinica oklopne tehnike i preko 3.000 vozila.

Šojgu je dodao da „Zapad, a u poslednje vreme i njegove ukrajinske sluge, pokušavaju po svaku cenu da izdejstvuju pauzu u borbenim dejstvima kako bi kijevska hunta dobila mogućnost da se pregrupiše“.

- Ne nameravamo da verujemo njihovim rečima, oslanjaćemo se samo na konkretne akcije - istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Nema reakcije iz Kijeva

Šojgu je naglasio da Kijev nije reagovao na uslove za rešavanje situacije u Ukrajini koje je u junu izneo predsednik Putin.

- Od tada je prošlo skoro dva meseca – nema nikakve reakcije - istakao je Šojgu.

On je dodao da je besmisleno govoriti o formatu kao što je Ženevska konferencija o Ukrajini, „formula Zelenskog“ i slično, jer „nisu jasni pregovori bez glavnog pregovarača“.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija