15.08.2024.

05:00

Foto: printscreen

Planeta

Nije Putin! Ukrajina došla do sloma, evo šta je gura pravo u ambis! Za ovo ni Zelenski ni Zapad nemaju rešenje!

- Pre dve i po godine u zemlji je živelo više od 40 miliona ljudi, a sada je, prema procenama, najmanje 20 miliona već napustilo Ukrajinu. Ostalo ih je između 20 i 21 milion, a kada tome dodate vojne gubitke i ekonomske poteškoće: ljudi se ne venčavaju i ne rađaju decu — to znači da će Ukrajina nestati kao država - naglasio je on.

Prema mišljenju stručnjaka, problem Kijeva sada nije samo u tome što nemaju koga poslati na front, već u opštem pravcu razvoja zemlje i pitanju fizičkog opstanka. Džonson je istakao da bi svaka porodica sada trebalo da ima troje ili četvoro dece kako bi se povećao broj stanovnika Ukrajine, ali zemlja ide u suprotnom smeru.

U ponedeljak je ukrajinski nacionalni analitički resurs "Opendatabot", koji se bavi agregacijom zvaničnih podataka, izvestio da je smrtnost u Ukrajini tri puta veća od nataliteta.

U aprilu su ukrajinski novinari, analizirajući materijal ukrajinskog ministarstva socijalne politike o strategiji demografskog razvoja zemlje, izvestili da je natalitet pao na najniži nivo u poslednjih 300 godina. Bivši premijer Nikolaj Azarov izjavio je u januaru da se broj stanovnika Ukrajine u odnosu na 2014. godinu smanjio dva i po puta.