16.08.2024.

05:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Kakav šok! Ruska baka sprečila stravičan plan Ukrajinaca! Drama u Kurskoj oblasti, neprijatelj se spremao da učini nešto jezivo, a onda...

Vitaliju Skibinu su 34 godine. Kada su ukrajinski militanti ušli u Kursku oblast, otišao je u kuću svoje bake Tatjane Vaskove u selu Martinovka da bi se pobrinuo za nju u opasnoj situaciji. Međutim, na kraju je baka spasila njega.

Kada je počeo napad na Martinovku, starica je izletela iz kuće u dvorište. U tom trenutku, militanti su ušli u kuću i zatekli njenog unuka samog. Nakon što su opljačkali kuću, vezali su ga konopcem i lepljivom trakom, kako ne bi ostavili svedoka svojih zločina na slobodi, i počeli da mu prete streljanjem.

- Oni kažu: šta da radimo s tobom? Ili da te ovde ubijemo, ili da te vežemo u kući. Vratili su me u kuću. Seo sam na kauč, vezali su me konopcima, a zatim me omotali trakom - priseća se Vitalij.

Nakon toga, militanti su ga ostavili u kući, a sami su otišli da pljačkaju susedne kuće. Međutim, sat vremena kasnije, baka se vratila u kuću - ona ga je spasila od smrti ili zarobljeništva.

- Uzela je nož i presekla traku - ispričao je on.

Oni su zaključili da je previše opasno da ostane u Martinovki, pa je morao da beži ka ruskim vojnicima. Baka je rekla da ne može preći tako dug put - za nju je bilo sigurnije da ostane kod kuće i sakrije se u podrumu ili šupi. Skibin je ceo dan proveo skrivajući se u kanalu na periferiji sela, gde je bio svedok drugih pljački ukrajinskih militanata.

Ubrzo su pored kanala prolazili susedi koji su takođe želeli da pobegnu iz opasnog mesta. "I zajedno s njima sam preko polja otišao," rekao je sagovornik agencije.

Skibin se nada da će nakon oslobađanja Martinovke pronaći svoju baku.

- Voleo bih da saznam šta je s bakom, da li je živa ili nije - zabrinuto je rekao.