16.08.2024.

17:40

Foto: Reuters

Planeta

Proglašavaju nezavisnost?! Moguća i ruska intervencija! Karta Evrope se uskoro nepovratno menja: Saveznici Moskve čekaju pogrešan korak...

Ova izjava dolazi u trenutku kada se odnosi između Kišinjeva i Komrata, glavnog grada Gagauzije, pogoršavaju, posebno nakon nedavnih izjava rumunskog premijera Iona-Marčela Čolakua, koji je podržao ideju o ujedinjenju Moldavije i Rumunije.

Gucul je upozorila da bi Gagauzija, koja je većinski proruski orijentisana autonomna oblast sa oko 140.000 stanovnika, mogla proglasiti nezavisnost ukoliko Moldavija nastavi sa ovakvim potezima.

Gagauzija je, prema sporazumu iz 1994. godine, stekla autonomiju u okviru Moldavije, ali joj je tada takođe priznato pravo na secesiju ukoliko Moldavija izgubi svoju nezavisnost ili se ujedini sa Rumunijom. Nedavna dešavanja, uključujući i sve veći pritisak na Gagauziju od strane centralnih moldavskih vlasti, dodatno su zakomplikovala situaciju i otvorila mogućnost za eskalaciju sukoba u regionu.

U poslednjih nekoliko meseci, Gagauzija je postala sve značajnija na geopolitičkoj sceni, posebno u svetlu potencijalne ruske podrške u slučaju proglašenja nezavisnosti, što bi moglo dovesti do šireg konflikta u kojem bi bila uključena i NATO alijansa.