• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.08.2024

07:40

Drama u ukrajinskim redovima! Beže za Moldaviju glavom bez obzira: Natrpali ljude u hladnjaču i krenuli ka granici!

Reuters

Vesti

Drama u ukrajinskim redovima! Beže za Moldaviju glavom bez obzira: Natrpali ljude u hladnjaču i krenuli ka granici!

Podeli vest

Grupa od 16 ukrajinskih begunaca, kao i dvojica stranaca koji su sada optuženi za šverc, uhvaćeni su dok su pokušavali da napuste zemlju u hladnjači, saopštila je policija u Odesi.

Vojno sposobni muškarci su pronađeni kako se kriju u kamionu iza gomile govedine. Kamion za meso išao je ka Moldaviji i njime su upravljala dvojica stranaca, saopštila je policija, ne navodeći nacionalnost osumnjičenih za krijumčarenje.

Kako se navodi u saopštenju, svaki od potencijalnih dezertera platio je švercerima između 6.000 i 8.000 dolara za put. Krijumčari su im, navodno, obećali da će njihova dokumenta propisno pečatirati kao da su legalno ušli u Moldaviju i za to naplatili dodatnih 2.000 evra.

Krijumčari se sada suočavaju sa optužbama za ilegalnu trgovinu ljudima preko granice. Ako budu proglašeni krivima, mogli bi da budu osuđeni na sedam do devet godina zatvora, s obzirom da su delovali kao organizovana grupa i primali novac za svoje usluge.

Poslednjih meseci sve više Ukrajinaca pokušava da napusti zemlju. Procenjuje se da preko 100 vojno sposobnih muškaraca svakodnevno pokušava da napusti zemlju, rekao je šef odeljenja granične službe Igor Matvijčuk još u junu, insistirajući da većina begunaca bude uhvaćena.

Medijski izveštaji, međutim, sugerišu da je ta cifra najmanje tri puta veća, pri čemu je značajan broj onih koji žele da napuste Ukrajinu zapravo uspeo u svom poduhvatu.

Kampanja mobilizacije, koja u Ukrajini traje od početka sukoba, postala je sve intenzivnija i nasilnija sa gubicima na terenu. U aprilu je usvojen kontroverzni zakon o mobilizaciji kojim je starosna granica za regrutaciju smanjena sa 27 na 25 godina i uvedene strože kazne za izbegavanje regrutacije.

Tokom proteklih nekoliko meseci, više ukrajinskih javnih ličnosti i zvaničnika je sugerisalo da bi starosna granica za regrutovanje trebalo još više da se snizi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić saopštio rezultate povodom sto dana u njegovom resoru: Insfrastrukturni projekti ne staju, realizuju se jedan za drugim!
Politika

Vesić saopštio rezultate povodom sto dana u njegovom resoru: Insfrastrukturni projekti ne staju, realizuju se jedan za drugim!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je Ministarstvo na čijem je čelu dalo veliki doprinos uspesima vlade u prvih 100 dana rada, ističući među najvažnijim koracima - početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša, rekonstrukciju niškog aerodroma, kupovinu pet novih kineskih vozova Soko, rekordne rezultate Er Srbije.

08.08.2024

10:19

TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!
Live TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!

Potpuna histerija Zapada je ono što smo mogli da vidimo u proteklih 48 sati. Oni više nemaju načina da se izbore i sve što se dešava ide u korist ruskoj strani. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i pilot u penziji. Uživo u program javio se i urednik "Srbija tajms" Antonije Kovačević koji je komentarisao situaciju u Americi pred predsedničke izbore.

07.08.2024

22:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija