• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.08.2024

22:10

Odavde kreće NATO na Rusiju?! U srpskom komšiluku napeto, Alijansa povukla najradikalnije poteze! "Prate crno more..."

EPA/Google maps

Vesti

Odavde kreće NATO na Rusiju?! U srpskom komšiluku napeto, Alijansa povukla najradikalnije poteze! "Prate crno more..."

Podeli vest

Površina baze NATO "Mihail Kogelničanu" u Rumuniji će se učetvorostručiti nakon radova na modernizaciji, pišu francuski mediji, pozivajući se na rumunsku vojsku.

Četvorostruko povećanje baze podrazumevaće izgradnju dodatne piste, kao i povećan prostor za kretanje i parkiranje letelica. Pored toga, baza će imati hangare, skladišta, novi kontrolni toranj i „ceo grad“ sa bolnicama i školama. NATO vojnici i njihove porodice moći će da žive u ovom gradu mnogo duže nego što je to trenutno moguće.

Baza je postala jedan od „strateški najvažnijih objekata” na istočnom krilu alijanse pred navodnom „ruskom pretnjom”. Odatle se, između ostalog, prati Crno more.

U bazi će biti smešteno 10.000 vojnika sa njihovim porodicama i pomoćnim osobljem. Izgradnja bi mogla biti završena do 2040. godine. Kompleks bi mogao da postane najveća vojna baza NATO-a u Evropi.

Ranije je programski direktor Akademije političkih nauka Aleksandar Stepanov rekao da Rumunija, na podsticaj Sjedinjenih Država, preuzima ulogu odskočna daska za projektovanje pretnji na ruskom pravcu.

Oružane snage SAD koriste bazu "Mihail Kogelničanu" od 1999. godine, a trenutno su tamo smeštene jedinice američke 101. vazdušno-desantne divizije, kao i saveznički lovci koji pomažu rumunskom vazduhoplovstvu u obavljanju misija vazdušne policije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija