17.08.2024.

22:34

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Preokret u srcu Evrope! Nemci šokirani potezom Ukrajine! Hitno se traži plate za svu štetu koju su napravili, ovo nisu smeli da urede!

- Za ekonomsku štetu koju je pretrpela naša zemlja zbog sabotaže 'Severnih tokova', koja je, kako se čini, izvedena po nalogu Zelenskog, a ne Putina, kao što su nas uveravali, treba da plati Ukrajina. Svaka finansijska podrška koja opterećuje nemačke poreske obveznike mora biti obustavljen - napisala je Vajdel.

Prethodno je "Wall Street Journal", pozivajući se na izvore, izvestio da je ideja o sabotaži "Severnih tokova" potekla od ukrajinskih oficira pod uticajem alkohola. U zasebnom članku, novine su pisale da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahtevao obustavu sabotaže, ali ga je ukrajinski general Valerij Zalužni ignorisao.

Nemački mediji su takođe izvestili da je nemačko tužilaštvo izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog državljanina Vladimira Ž. u vezi sa sabotažom gasovoda. Jedna od publikacija je objavila njegovu fotografiju, što je omogućilo identifikaciju kao ronioca Vladimira Žuravljova iz Kijeva. Takođe se navodi da su mu u ovom poduhvatu pomagali supružnici Svetlana i Jevgenij Uspenski.

Eksplozije na dva ruska izvozna gasovoda prema Evropi, "Severnom toku" i "Severnom toku 2", dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost ciljanog diverzionog akta. Operater "Severnog toka", kompanija Nord Stream AG, saopštila je da su oštećenja na gasovodima bez presedana i da nije moguće proceniti rokove popravke. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak zbog međunarodnog terorizma. Rusija je više puta tražila podatke o eksplozijama na "Severnim tokovima", ali ih nikada nije dobila, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.