17.08.2024.

17:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Preokret veka! Ukrajina uskoro gubi veoma važnog saveznika! Vesti zatresle kontinent, ovo se ne može oprostiti!

"Umesto da oslabi Rusiju, ovaj (plan diverzanata) može ozbiljno ugroziti nemačku podršku Ukrajini", navodi se u članku.

Izdanje ističe da su političke partije u Nemačkoj, koje su kritične prema bezuslovnoj podršci Ukrajini, već u porastu, posebno "Alternativa za Nemačku" i "Savez Sare Vagenkneht", i ove partije će verovatno aktivno koristiti ova nedavna otkrića.

U četvrtak je "The Wall Street Journal", pozivajući se na neimenovane američke, ukrajinske i evropske izvore, objavio članak u kojem tvrdi da je nalog za podmetanje eksplozije na gasovodima dao Valerij Zalužni, kršeći direktno naređenje Vladimira Zelenskog da obustavi operaciju.

Eksplozije na dva gasovoda, "Severnom toku" i "Severnom toku 2", kojima je Rusija isporučivala gas Evropi, dogodile su se 26. septembra 2022. godine. U martu 2023. godine, zapadni mediji su objavili izveštaje o tome da je diverziju mogla izvršiti neka "proukrajinska grupa".

Prema nemačkim izvorima, za pripremu eksplozija navodno je korišćena jedrilica "Andromeda" koja je bila usidrena u luci Brega na ostrvu Rigen. Tvrdi se da su na njoj pronađeni ostaci eksploziva oktogen, pogodnog za upotrebu pod vodom.