19.08.2024.

09:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Bajden o situaciji u Gazi! "Verujem da je primirje moguće!"

Palestinska grupa Hamas saopštila je u nedelju da je novi predlog, koji je trebalo da premosti razlike između Izraela i palestinske oružane grupe u vezi sa prekidom vatre u Gazi, previše blizak stavovima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Hamas je to saopštio nekoliko sati nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken stigao u Izrael u nastojanju da obezbedi prekid vatre u Gazi i dogovor o oslobađanju talaca, umanjujući nadu u napredak u pregovorima.

Hamas je dobio novi predlog od posrednika Katara, Egipta i Sjedinjenih Država nakon dvodnevne runde pregovora u Dohi.

"Smatramo Netanjahua u potpunosti odgovornim za ometanje posredničkih napora i odlaganje sporazuma, i odgovornim za živote zatvorenika koji su, kao i svi naši ljudi, u jednakom riziku zbog agresije i sistematskog ciljanja svih aspekata života u Pojasu Gaze", rekao je Hamas.

Ranije u nedelju, Netanjahu je pozvao da se "izvrši pritisak na Hamas" i osudio njihovo "tvrdoglavo odbacivanje" sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

"Hamas istrajava u odbijanju i čak nije poslao predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba da bude usmeren na Hamas i (njenog lidera Jahju) Sinvaru, a ne na izraelsku vladu", rekao je Netanjahu, navodi njegova kancelarija.