• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

18.08.2024

21:17

Hamas ipak kaže ne! Palestina odbacila predlog o rešavanju pitanja talaca, za sve krivi Netanijahua!

EPA, Tanjug/AP

Vesti

Hamas ipak kaže ne! Palestina odbacila predlog o rešavanju pitanja talaca, za sve krivi Netanijahua!

Podeli vest

Palestinski Hamas odbacio je danas najnoviji predlog o rešavanju pitanja talaca o kojem se razgovaralo u Dohi tokom vikenda i okrivio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za postavljanje novih prepreka u pregovorima.

Palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da Netanjahu "postavlja nove uslove i zahteve" da bi osujetio pregovore i produžio rat u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da je najnoviji predlog koji podržavaju SAD usklađen sa zahtevima Izraela, ukazujući na insistiranje da IDF ostane u Filadelfijskom koridoru, na prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta i koridoru Necarim.

Hamas, takođe, krivi Netanjahua za uvođenje novih uslova oko oslobađanja zatvorenika.
"Smatramo Netanjahua u potpunosti odgovornim za osujećivanje napora posrednika i opstrukciju sporazuma", navodi Hamas, dodajući da je izraelski premijer odgovoran za živote talaca koje drži Hamas.

Palestina ostaje pri svom predlogu

Izraelski pregovarački juče je izvestio Netanijahua o poslednjoj rundi pregovora o primirju u Gazi, završenoj u petak u Dohi i izrazio oprezan optimizam u vezi sa mogućnošću unapređenja sporazuma.

Kako je saopštio kabinet izraelskog premijera, Netanijahu je obavešten o predlogu SAD koji se tiče smanjenja razlika u zahtevima Izraela i Hamasa, a ''koji sadrži komponente koje su prihvatljive za Izrael“.

Istovremeno, neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je  za libansku televiziju Al Majadin da u toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi nije došlo do napretka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi. 

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Prema ranijim najavama, pregovori bi trebalo da budu nastavljeni sledeće nedelje u Kairu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela! (VIDEO)
Live TV

Da li je Srbija bezbedna od terorista? Vehabija Ramović imao umešane prste u napad ispred Ambasade Izrela! (VIDEO)

Sinoć je u Srbiji ubijen vehabija Senad Ramović u sukobu sa specijalnim pripadnicima MUP-a. Ministar Ivica Dačić rekao je da je policija tragala za njim još od napada ispred Izraelske ambasade. Navodno je Ramović pomagao Žujoviću i bio mu na neki način mentor. Od tada policija traga za Ramovićem. Ponovo se priča vraća na temu terorirzma i koliko je Srbija ugrožena. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu strategiju i Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija".

18.08.2024

16:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zvezdo, pazi se ove dvojice! Bivši igrač crveno-belih i Bodea za Informer otkriva ko ima veće šanse za LŠ (FOTO)
Crvena zvezda

Zvezdo, pazi se ove dvojice! Bivši igrač crveno-belih i Bodea za Informer otkriva ko ima veće šanse za LŠ (FOTO)

Crvena zvezda je favorit i kvalitetniji tim u odnosu na Bode Glimt, mada su Norvežani vrlo opasni. Nikako ih ne bi trebalo potceniti i unapred otpisati, poručuje za Informer Milan Jevtović (31), momak koji je u prošlosti nastupao za oba pomenuta kluba! Šampion Srbije prekosutra (21.00, RTS, Arena premijum) gostuje norveškom prvaku u prvom meču plej-ofa za plasman u Ligu šampiona, a prema rečima sadašnjeg fudbalera mostarskog Veleža, crveno-beli će pred sobom imati jakog, ali ne i nepobedivog rivala.

18.08.2024

15:00

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija