Autor: Informer.rs

21.08.2024.

17:25

Foto: Shutterstock

Planeta

Italijani se pobunili?! Salvini: Nećemo vam dozvoliti da nas uvučete u treći svetski rat!

Ruski zvaničnici tvrde da je ukrajinska vojska koristila oružje koje je isporučilo Zapad u svom upadu u Kursku oblast. Nekoliko zapadnih medija je nedavno objavilo članke sa sličnim tvrdnjama.

Jedan broj pristalica Kijeva takođe je javno dao zeleno svetlo za upotrebu oružja koje su obezbedili na ruskom tlu.

Govoreći u sredu za medijsku kuću Il Sussidiario, Salvini, koji je i ministar infrastrukture i saobraćaja i predvodi stranku Lega Nord (Severna liga), rekao je da bi „slanje oružja za napad i ubijanje takođe na ruskoj teritoriji bila katastrofa, predvorje dramatičnog svetskog sukoba“.

Zamenik premijera je dodao da njegova desničarska partija nema ništa protiv pružanja „humanitarne i vojne pomoći kako bi Ukrajini dala mogućnost da se odbrani“.

Informer

 

Uoči izbora za Evropski parlament u junu, Salvini je pozvao Italijane da ne dozvole levičarskim partijama da pobede, jer bi one, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, učinile izgled trećeg svetskog rata opasno realnom.

- Snažno tražim da se glasa protiv rata, da se izoluju opasni bombarderi poput Makrona - rekao je tada.

Salvini je takođe pohvalio italijansku vladu zbog njenog čvrstog stava protiv onih u Evropi koji govore o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajinu, pošto je prethodno kritikovao francuskog predsednika što je to odbio da isključi.

Zamenik premijera je takođe u junu izjavio da „više nećemo odobravati slanje bilo koje vrste oružja osim ako ne budemo sigurni da to oružje neće biti korišćeno za napad i ubijanje unutar Rusije“.

- To bi bio incident koji nas vodi pravo ka Trećem svetskom ratu - rekao je on.

Informer

 

Krajem maja, ministar odbrane Gvido Krozeto citirao je italijanski ustav, ističući da oružje koje Italija isporučuje Ukrajini može da se koristi samo na teritoriji zemlje.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je ponovio ovo, rekavši novinarima: „mi se ne borimo protiv Rusije. Mi branimo Ukrajinu, to nije isto.

Otprilike u isto vreme, Salvini je opisao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kao „opasnog gospodina“ nakon što je predložio da se Kijevu dozvoli da napadne ciljeve duboko u Rusiji zapadnim oružjem.

I premijerka Đorđa Meloni izrazila je nevericu „zašto je Stoltenberg rekao tako nešto“.