Autor: Informer.rs

23.08.2024.

19:01

Foto: EPA

Planeta

Premijeri Indije u Kijevu! Poruka mira ili provokacija Rusiji?

Indijca Narendra Modija dočekao je predsednik Volodimir Zelenski u glavnom gradu Ukrajine Kijevu u prvoj poseti indijskog premijera toj zemlji od sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Zelenski je zagrlio Modija pre nego što su u petak počeli razgovore u predsedničkoj palati Marinski i rekao da je poseta indijskog lidera Ukrajini bila „veoma prijateljska” i „istorijska”.

Očekuje se da će indijski premijer razgovarati o ekonomskim vezama i saradnji u odbrani, nauci i tehnologiji, dok će takođe pokrenuti spornu temu nagodbe za okončanje rata sa Rusijom.

Sastanak je počeo tako što su obojica lidera posetili spomen-obeležje na stotine ukrajinske dece koja su ubijena tokom više od dve godine rata.

Informer

 

Ukrajinski predsednik je na Iks rekao da su on i Modi odali počast „sećanju na decu čije je živote oduzela ruska agresija”.

Modi, koji je rekao Zelenskom da ubijanje dece u sukobima nije prihvatljivo, rekao je da je došao u Ukrajinu sa porukom mira.

- Ostali smo podalje od rata sa velikim uverenjem. To ne znači da smo bili ravnodušni - rekao je on novinarima dok je sedeo pored Zelenskog.

- Nismo bili neutralni od prvog dana, stali smo na stranu i čvrsto se zalažemo za mir - rekao je on.

Informer

 

Modi je takođe obećao da će njegova zemlja pružiti humanitarnu podršku za sukob Ukrajine sa Rusijom.

- Indija će uvek stajati uz vas i ići iznad i dalje da vas podrži - rekao je on.

On je izjavio da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, ponovivši stav Indije, iznet uoči njegove posete, da se sukob može rešiti samo dijalogom i diplomatijom.