Autor: Informer.rs

25.08.2024.

08:24

Foto: Reuters

Planeta

Uzbuna! Hezbolah napao Izrael 320 raketa obrušilo se na zemlju! Proglašeno vanredno stanje!

Ministarstvo odbrane Izraela proglasilo je vanredno stanje na 48 sati, a svi stanovnici na severu zemlje su zamoljeni da ostanu u blizini skloništa.

Do sada se čini da prvi talas napada Hezbolaha nije izazvao veću štetu – sistem PVO „Gvozdena kupola“ presreo je desetine projektila.

Međutim, postoji bojazan da je Hezbolah iskoristio prvi talas napada sa relativno jeftinim i nevođenim raketama od 122 mm i nekim dronovima samo da isprazni ili preplavi izraelski arsenal PVO.

Ranije je izraelsko izviđanje očigledno sprečilo veliki napad na Tel Aviv: izraelski borbeni avioni su na vreme bombardovali lokacije raketa Hezbolaha, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je počela napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je napad izveden velikim brojem dronova i raketa, a da su na meti bili specijalni vojni ciljevi, izraelske PVO platforme odbrambenog sistema Gvozdena kupola i druge lokacije, kao i da će potpuni odgovor potrajati "neko vreme".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje.

Informer

 

Predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da izraelska vojska nastavlja da sprečava napade Hezbolaha na Izrael.

- Uklanjamo pretnje po Izrael. Desetine naših ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana - rekao je Hagari na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Hezbolah ispaljuje rakete i dronove na Izrael, ali izraelski PVO sistemi, brodovi ratne mornarice i avioni ratnog vazduhoplovstva identifikuju i presreću napade sa cele teritorije Libana.