• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.08.2024

10:16

Netanjahu šokirao izjavom! Zbrisaćemo Gazu sa lica zemlje, nema više pregovora!

Shutterstock/EPA

Vesti

Netanjahu šokirao izjavom! Zbrisaćemo Gazu sa lica zemlje, nema više pregovora!

Podeli vest

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua oštro je odbacila izveštaje koje je emitovala državna televizija Kan da će izraelske snage biti spremne da se povuku iz Filadelfijskog koridora na granici Gaze i Egipta u narednim fazama potencijalnog dogovora sa palestinskim pokretom.

Kan je u sredu izvestio da je Izrael spreman da povuče svoje oružane snage iz Filadelfijskog koridora u drugoj fazi potencijalnog sporazuma o prekidu vatre u Gazi u zamenu za oslobađanje talaca.

Posrednici iz SAD, Katara i Egipta aktivno pokušavaju da dovedu sukobljene strane do sporazuma.

- Izveštaj Kan 11, prema kojem je premijer Netanjahu pristao da Izrael napusti osovinu Filadelfije, je neistinit. Izrael će insistirati na postizanju svih ratnih ciljeva koje je definisala vlada, uključujući i cilj koji Pojas Gaze više neće postavljati. To zauzvrat diktira potrebu da se zatvori južna granica - navodi se u izveštaju.

Hamas je rekao da neće prihvatiti zauzimanje koridora Filadelfija ili istok-zapad koridora Necarim, koji razdvaja južne i severne oblasti Gaze i omogućava izraelskoj vojsci da deli i kontroliše pojas. Izraelska vojska kaže da je Hamas ispod Filadelfijskog koridora krijumčario naoružanje.

Egipat, koji je i posrednik i pogođena strana zbog svoje zajedničke granice sa Gazom, rekao je da je predlog i za njih neprihvatljiv.

Filadelfijski koridor, poznat i kao Filadelfijska ruta je 14 km dug potez pograničnog područja između Gaze i Egipta. Uspostavljen je kao tampon zona koju kontrolišu i njome patroliraju izraelske oružane snage, u okviru mirovnog sporazuma sa Egiptom kojim je okončana izraelska okupacija Sinajskog poluostrva i ponovo otvoren Suecki kanal.

Njegova proklamovana svrha bila je da spreči da oružje i materijali padnu u ruke Palestinaca u Pojasu gaze koju je Izrael okupirao i da spreči kretanje ljudi između palestinskih zemalja i Egipta bez strogih provera, piše “Al Džazira”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?
Live TV

(VIDEO) Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?

Ruski ministar odbrane poslao je poruku Ukrajini i svim sponzorima ukrajinskih snaga da nije trebalo da zalaze u teritoriju Rusije. I sam ministar odbrane Rusije rekao je da su formirane tri grupe koje će voditi računa o civilnom stanovništvu u Kurskoj oblasti. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su Dragan Vasiljković, osnivač fondacije "Kapetan Dragan" i Slobodan Dimitrijević ispred pokreta "Srpsko-rusko bratstvo".

21.08.2024

22:56

(VIDEO) Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!
Live TV

(VIDEO) Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!

Ono što nam se do juče činilo nemoguće, danas je došlo u Srbiju. Ako ovako nastavimo, ješćemo insekte! Zašto je Zapadu jako važno da uništi pravoslavnu crkvu u Rusiji i pravoslavlje uopšte? Na ovu temu u "Info danu" govorio je istoričar Goran Šarić. U drugom delu emisije priključili su se i Marko Lakić, novinar i ekonomista Nebojša Berak.

21.08.2024

19:24

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija