Autor: Informer.rs

26.08.2024.

05:40

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Ukrajince čeka teška zima! Energije nema za sve, a tek drva...

Prema rečima Galuščenko, postoje planovi za obnovu i izgradnju dodatnih objekata za proizvodnju energije i uspostavljanje decentralizovanog sistema snabdevanja stanovništva energijom.

Međutim, on je sugerisao da je to možda premalo, prekasno, napominjući da su ruski vazdušni udari imali značajan uticaj na ukrajinsku energetsku mrežu.

- Moramo se pripremiti za tešku zimu. Nažalost, biće zaista teže od prethodnog. Ipak, moramo pokušati da uspostavimo autonomne sisteme snabdevanja energijom - rekao je Galuščenko i dodao da ćemo „sa naše strane učiniti sve da to ne bude potrebno“.

Ranije ovog meseca, evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je za Fajnenšel tajms da se procenjuje da je energetski kapacitet Ukrajine smanjen za neverovatnih devet gigavata, ili polovinu električne energije potrebne za zimu.

U junu je Vladimir Kudricki, šef Ukrenerga, nacionalnog operatera električne mreže, takođe upozorio da se očekuje pogoršanje proizvodnje električne energije u Ukrajini, delom zbog neophodnih radova na održavanju nuklearnih elektrana.

On je upozorio da kapacitet proizvodnje električne energije neće biti potpuno obnovljen do zime, navodeći da će hladni meseci biti „veoma teški“.

- Ako sada imamo nestašice, potrošnja je obično 35 odsto manja nego zimi, onda je očigledno da će zima doneti još više problema u vezi sa pokrivanjem energetskog deficita - objasnio je Kudricki.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije izvestio da je do 80 odsto energetskih kapaciteta zemlje, uključujući elektrane na ugalj i hidroelektrane, oštećeno ili uništeno u sukobu sa Rusijom.

Zelenski je od zapadnih pristalica zatražio više sistema protivvazdušne odbrane kako bi zaštitili nacionalnu infrastrukturu napajanja.