05.09.2024.

00:00

Foto: Reuters

Planeta

Rusi poludeli! Posle ovoga ni okean neće spasiti Ameriku! Moskva u startu srušila podli plan Vašingtona, rat dolazi na njihovo tlo?!

- Ideja Vašingtona da sukobi Evropu sa Rusijom koristeći ukrajinsku krizu neće uspeti. SAD neće moći da se povuku iza okeana ako trenutna situacija preraste u globalni konflikt - rekao je on novinarima.

Šef ruske diplomatske misije naglasio je da nikakve isporuke savremene opreme, bilo da su u pitanju lovci ili dalekometne rakete, a kamoli slanje plaćenika, neće promeniti situaciju na bojnom polju.

Ambasador je takođe ukazao na to da se trenutno govori o proširenju obima ukrajinskih napada na teritoriju Rusije. Kako je naveo, u lokalnim medijima se intenzivno razmatra ideja Kijeva o pripremi liste objekata u Rusiji na koje se predlaže da budu izvedeni napadi američkim dalekometnim raketama.

- Pri tome, nikoga ne brinu izveštaji iz Kurske i Belgorodske oblasti o sve većem broju ruskih građana među poginulima, kao ni uništene kuće, bolnice i mostovi, pogođeni direktnim napadima, uključujući i napade američkim oružjem - dodao je Antonov.

On je takođe istakao da američki zvaničnici ignorišu očigledne dokaze o zverstvima ukrajinskih militanata — ubistva, mučenja zarobljenika i običnih lokalnih stanovnika.

Američki „projekat Ukrajina“ doneo je razaranja i doveo do ogromnih žrtava među Slovenima, ali Rusija će se nositi sa ovim izazovom, uverava Antonov. Ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije biće u potpunosti ostvareni, naglasio je on.

Komentarišući nedavnu posetu ukrajinskih zvaničnika SAD, šef diplomatske misije nije isključio mogućnost da su dobili nova obećanja od američkih vlasti o podršci vojnim akcijama protiv Rusije.

- Siguran sam da će sve to u budućnosti biti formalizovano u vidu novog 'paketa' isporuka naoružanja Ukrajini - rekao je Antonov, dodajući da cinični cilj Vašingtona ostaje isti — da naudi Rusiji putem svog oružja koje daje Ukrajincima.

Sredinom jula, Pentagon je izjavio da SAD ne dozvoljavaju Ukrajini da koristi američke operativno-taktičke rakete ATACMS za „duboke“ udare na Rusiju, ali to se može promeniti. Kasnije su američki mediji izvestili da ukrajinske vlasti vrše pritisak na SAD, zahtevajući ukidanje zabrane korišćenja ATACMS za napade na dubinu ruske teritorije.

Kako je naglasio predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ukrajinska vojska već koristi zapadne rakete za napade na Donbas i Novorusiju, a potencijalno povećanje dometa napada predstavlja čistu provokaciju.