06.09.2024.

00:00

Foto: Reuters

Planeta

Šta se ovo dešava sa Evropom?! Svet više nikada neće biti isti: Predsednik Portugala najavio promene na koje niko nije spreman!

Portugalski predsednik je upozorio na "duboku krizu evropskih političkih sistema" dodajući da je neophodno "napraviti rezove".

- Mi se nalazimo na prekretnici, posle koje svet neće ostati isti - rekao je Soza, upozoravajući da će svet posle američkih izbora, kakav god bio njihov ishod, postati drugačiji, kao i posle promena u Kini, pozicioniranja Ruske Federacije ili sila u usponu poput Južne Afrike, Brazila, Turske i Indije.

Prema rečima šefa portugalske države, postoji osećaj da se svet menja, a ratovi se obično dešavaju u periodima neizvesnosti.

- Otuda potreba da se borimo za mir u Evropi, Africi, ali i na Bliskom istoku - dodao je predsednik Portugala.

Rebelo de Soza je rekao da su ovi sistemi pravljeni u neko drugo vreme i da su trajali "po inerciji".

Kako je naglasio: "Evropski politički sistemi su u dubokoj krizi i zato se stvaraju praznine kroz koje ulaze nove realnosti, koje će neki nazvati populističkim, jer se ovi sistemi, napravljeni za posledice Drugog svetskog rata, sada nalaze u krizi."

On smatra da se politički sistemi nisu prilagodili digitalizaciji, klimatskim promenama, naučnom i tehnološkom napretku, povećanoj mobilnosti i težnjama mladih ljudi.

- Alternativa je stara po idejama, po strukturama, po organizaciji, i sa starim ljudima, to je problem Evrope - kaže Soza, upozoravajući da "Evropa zaostaje" i da je "izgubila zamah", iako vodi borbu protiv klimatskih promena i migracija.

Za portugalskog predsednika postoje i "pozitivni faktori", kao što su fondovi EU, ali samo na kratko.

- Nije novac ono što rešava problem, već znanje - istakao je Soza, tvrdeći da je "od suštinskog značaja da mladi ljudi stignu do centara odlučivanja u opštinama, regionima i takozvanoj centralnoj vlasti."

To je neizbežno, dodao je portugalski predsednik, jer, "ako se to ne desi, ovo vreme će biti izgubljeno ".