• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.09.2024

08:10

Prelomni momenat! Šta će SAD uraditi nakon ovog Putinovog ukaza?! Sve je spremno za odgovor kakav nisu doživeli u istoriji!

Reuters/AP/pixabaay

Vesti

Prelomni momenat! Šta će SAD uraditi nakon ovog Putinovog ukaza?! Sve je spremno za odgovor kakav nisu doživeli u istoriji!

Podeli vest

Mehanizam konfiskacije američke imovine u Rusiji još nije primenjen u praksi, ali će u slučaju konfiskacije ruske imovine od strane američkih vlasti, Moskva postupiti po principu reciprociteta, rekao je Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

U maju je ruski predsednik Vladimir Putin izdao ukaz, prema kojem se imovina Sjedinjenih Država ili povezanih lica u Rusiji može zapleniti sudskim nalogom radi naknade štete, u slučaju konfiskacije imovine Rusije ili Centralne banke Ruske Federacije u Sjedinjenih Država.

Prema dokumentu, Ruska Federacija i Centralna banka imaju pravo da se obrate sudu u slučaju neopravdanog lišenja prava na imovinu u vezi sa odlukama američkih vlasti i sudova. Sud tada može odlučiti da utvrdi takvu činjenicu i obezbedi naknadu štete.

- Trenutno se sprovode odredbe uredbe u smislu pripreme neophodnih izmena ruskog zakonodavstva. Čim se ovaj posao završi, biće moguće govoriti o praksi sprovođenja zakona - rekao je Biričevski.

Prema Biričevskom, ovaj mehanizam „pruža mogućnost adekvatnog odgovora na ekscese sankcija Vašingtona.

- Uvek smo govorili da nećemo ostaviti bez reakcije antiruske akcije koje se odnose na pokušaje zaplene naše imovine u skladu sa principom reciprociteta. Važno je imati na umu da, sa formalne tačke gledišta, ruska suverena imovina u Sjedinjenim Državama nije zaplenjena, već blokirana. Mi zadržavamo nominalno vlasništvo nad ovim sredstvima sankcija - naglasio je diplomata.

Prema proračunima na osnovu najnovijih dostupnih podataka, zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama ima približno 5 milijardi dolara. Istovremeno, obim direktnih američkih investicija u Rusiju na kraju 2022. godine iznosio je 9,6 milijardi dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Srbi neće da čiste ulice, ali tu su Nepalci: Lanam i Bal rade ono od čega Kragujevčani beže
Društvo

Srbi neće da čiste ulice, ali tu su Nepalci: Lanam i Bal rade ono od čega Kragujevčani beže

Odnedavno o čistoći u Kragujevcu, pored domaćih radnika, brinu i dvojica Nepalaca. Mnogi građani i ne znaju da od pre par meseci na odnošenju komunalnog otpada u najvećem šumadijskom gradu rade dvojica radnika iz države na Himalajima, hiljadama kilometara udaljene od Srbije. A po svemu sudeći, uskoro će ih ovde biti još, pošto se najavljuje dolazak novih radnika koji će biti angažovani na odnošenju smeća.

03.09.2024

09:24

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija