04.09.2024.

07:40

Foto: printscreen tv Front/EPA

Planeta

Preokret! Svi drhte pred Putinom! NATO brutalno ohladio Poljake nakon šokantne izjave Sikorskog!

- NATO nije strana u sukobu i neće postati strana u njemu - rekao je portparol bloka za špansku novinsku agenciju Evropa pres, dodajući da je odgovornost bloka da "spreči eskalaciju".

Iako svaka članica bloka ima pravo da zaštiti sopstveni vazdušni prostor, trebalo bi da se "blisko konsultuje" sa drugima kada to "može da utiče na NATO u celini", rekao je portparol.

Alijansa se oglasila preko svog predstavnika nakon što je Sikorski u intervjuu za "Fajnenšel tajms" podržao ideju obaranja ruskih raketa na ukrajinskom nebu.

- Kada su neprijateljske rakete na putu da uđu u naš vazdušni prostor, to bi bila legitimna samoodbrana, jer kada uđu u naš vazdušni prostor, značajan je rizik da krhotine mogu nekoga povrediti - rekao je Sikorski za FT, dodajući da članstvo u NATO-u nije važnije od odgovornosti svake zemlje da zaštiti svoj vazdušni prostor.

Varšava i Kijev su u julu potpisali odbrambeni pakt koji je predviđao razgovore "u cilju ispitivanja obrazloženja i izvodljivosti mogućeg presretanja" ruskih projektila i bespilotnih letelica, ali poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš tvrdi da to nikada neće biti ostvareno bez odobrenja NATO-a.

Mirčea Džoana, odlazeći zamenik generalnog sekretara NATO-a, rekao je za FT da blok poštuje "suvereno pravo svake članice da obezbedi nacionalnu bezbednost", ali da se "uvek konsultuju pre nego što krenu u nešto što bi moglo da ima posledice po sve nas". Poljska je uvek bila "besprekorna" kada su u pitanju takve konsultacije, dodao je Džoana.

Prema Džoaninim rečima, NATO mora da "učini sve što je u našoj moći da pomogne Ukrajini i učini sve što je u našoj moći da izbegne eskalaciju".