07.09.2024.

13:14

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Prekipelo! Počinje lov na ukrajinske zvaničnike! Poslednji potez Kijeva kap koja je prelila času, Rusi obećali i nagrade!

Ranije je Tihi izjavio da će Ukrajina i njeni saveznici preduzeti mere protiv Mongolije zbog odbijanja da uhapse predsednika Rusije Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda.

- Tihi je u svojim hvalisanjima, uvredama i pretnjama prema Rusiji i njenim saveznicima zaboravio poslovicu: 'Ne budi zlo dok je mirno'. Proglašavam nagradu od 100 hiljada rubalja za pomoć u hvatanju i dovođenju ovog ukrajinskog naciste, ratnog zločinca i kaznitelja u Krim na prevaspitavanje - rekao je Šeremet.

Prema njegovim rečima, na Krimu su već pripremljene ćelije za sve ratne zločince koji su preuzeli vlast u Ukrajini.

Putin je stigao u Mongoliju, koja je članica Međunarodnog krivičnog suda, u ponedeljak uveče u zvaničnu posetu. Uoči posete, portparol predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nema problema sa Mongolijom u vezi sa odlukama MKS-a.

Prethodno je Pretpretresno veće MKS-a, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo nalog za "hapšenje" Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove. MKS optužuje rusku stranu, između ostalog, za navodnu "deportaciju" dece, koja su ruske vlasti spašavale od ukrajinskih napada i prevozile iz zona sukoba u bezbedne regione.

Kako je Peskov izjavio, postavljanje pitanja o "hapšenju" predsednika Rusije od strane MKS-a je neprihvatljivo, Moskva ne priznaje njegovu nadležnost, a sve njegove odluke su ništavne sa pravne tačke gledišta.