Autor: Informer.rs

07.09.2024.

17:20

Foto: printscreen

Planeta

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!

Međutim, obaveštajni zvaničnici su tvrdili da Rusija, Iran i Kina pokušavaju da utiču na javno mnjenje i poseju razdor u američkom društvu.

Tokom izbora 2016. i 2020. godine, američke obaveštajne agencije su u više navrata navodile da je Moskva razmeštala hakere i koristila „informacioni rat“ da bi promenila glasanje u korist Donalda Trampa.

Nijedna od ovih tvrdnji nije dokazano istinita; izveštaj koji je objavio specijalni savetnik Robert Miler 2019. utvrdio je da su oni neosnovani.

Tokom višeagencijskog brifinga za štampu u Vašingtonu u petak, neimenovani predstavnik ODNI je rekao: „Nismo primetili nijednog stranog aktera koji je želeo da se umeša u sprovođenje izbora 2024

- Umesto mešanja, međunarodna zajednica ocenjuje da su se protivnici do sada fokusirali na korišćenje informativnih operacija i propagande kako bi pokušali da oblikuju preferencije birača ili potkopaju poverenje u izbore - dodao je zvaničnik.

Kada su u prošlosti iznosile slične tvrdnje, američke vlasti su se retko trudile da definišu šta su mislile pod dezinformacijama kada su iznosile optužbe na račun Rusije, Irana i Kine.

Ovo su bile tri najveće nacije koje su navodno pokušavale da „pogoršaju podele u američkom društvu u svoju korist“.

Zvaničnik ODNI-a je dodao da postoji nekoliko drugih zemalja koje „razmatraju aktivnosti koje u najmanju ruku testiraju granice izbornog uticaja“, ali su prestale da ih imenuju.

Informer

 

Zvaničnik je izdvojio Moskvu kao „najveću i najaktivniju pretnju stranog uticaja na ovogodišnje izbore u SAD”.

Što se tiče Irana, američka obaveštajna agencija veruje da ta zemlja „ulaže veće napore nego u prošlosti da utiče na ovogodišnje izbore“, nastojeći da „podstakne razdor i potkopa poverenje u naš izborni proces“.

Nasuprot tome, Kina je više „fokusirana na uticaj na trke bez glasanja“ na državnom i lokalnom nivou, prema američkim vlastima.

Peking navodno nastoji da se „suprotstavi američkim političarima na koje se gleda kao protiv Kine i da podrži druge na koje se gleda kao na prokineske“.

Ranije ove nedelje, američka vlada je uvela sankcije dvojici zaposlenih na RT-u zbog njihove navodne uloge u širenju video klipova koji su sejali „razdor i podele“ u zemlji.

Komentarišući slične navode još u julu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je odbacio kao „apsurdne“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je otprilike u isto vreme insistirala na tome da Rusija nema običaj da se meša u unutrašnje poslove suverenih zemalja.