• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir

05.09.2024

20:00 >> 20:02

Rusija razotkrivena! FBI otkrio šokantne detalje tajne operacije!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Rusija razotkrivena! FBI otkrio šokantne detalje tajne operacije!

Podeli vest

Američka vlada u sredu je optužila dvojicu ruskih državljana i zaplenila više od 30 internet domena povezanih s kampanjom uticaja na američke izbore.

Međutim, informacije koje je FBI dostavio sudu takođe su otkrile još jednu bombu: rusku operaciju manipulisanja nemačkim, francuskim, italijanskim i britanskim političarima, poslovnim ljudima, novinarima i drugim uticajnim osobama, piše "Politiko".

Cilj ruske kampanje u Evropi bio je posejati podele, diskreditovati Ameriku i potkopati podršku Ukrajini, pokazuje niz ruskih dokumenata, dopisa i zapisnika sa sastanaka o vođenju psihološkog rata.

Dokumente je pribavio FBI i poslao ih sudu kao prilog optužnicama podignutim u sredu. Podnesak na 277 stranica detaljno opisuje ruske planove za osvajanje srca i umova Evropljana.

Jedan dopis ruske Agencije za socijalni dizajn opisuje plan uticaja na javnost putem stvarnih objava i komentara na društvenim medijima kako bi se zaobišli bot filteri.

Lažirali sajtove koji liče na zapadne medije

Agencija za socijalni dizajn deluje prema naredbama Sergeja Kirijenka, zamenika šefa kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi se u podnesku FBI-a.

Ruski dokument navodi da je cilj kampanje "izazvati u publici racionalne ('zašto baš MI treba da pomažemo Ukrajini?') i emocionalne ('Amerikanci su pravo smeće!') reakcije".

Operacija se takođe oslanjala na lažne domene za širenje lažnih članaka i sadržaja koji su izgledali kao da dolaze iz zapadnih medija.

Nemačka kao posebna meta

Ruski operativci identifikovali su Nemačku kao posebno ranjivu metu za ruski uticaj.

"Prvo i najvažnije, moramo diskreditovati Ameriku, Veliku Britaniju i NATO, a drugo, moramo uveriti Nemce da se suprotstave neučinkovitoj politici sankcija", citirao je FBI internu rusku belešku.

Još jedan dokument Agencije za socijalni dizajn opisuje operaciju pod nazivom "Podsticanje međunarodnog konflikta" usmerenu posebno na Francusku i Nemačku.

Cilj operacije je sledeći: "Eskalirati unutarnje napetosti, kako bi se naglasili interesi Ruske Federacije, kao i uticati na sukobe u stvarnom životu i stvarati konfliktne situacije putem lažnih članaka, influensera, kao i ciljanih objava i komentarima na društvenim mrežama".

Ruski dokument dodaje da je cilj "destabilizovati društvenu situaciju" u Francuskoj i Nemačkoj "širenjem dodatnih lažnih narativa, lažnih snimaka, dokumenata i snimaka telefonskih razgovora, komentara na društvenim mrežama i lažnih i stvarnih citata influensera".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija