14.09.2024.

00:00

Foto: printscreen tv Front/EPA

Planeta

(FOTO) Šta se ovo dešava u NATO?! Svi čekaju ruske tenkove, zemlje povlače radikalne poteze! "Na mostu kod Kalinjingrada..."

"Zmajevi zubi", inače su prvi put korišćeni tokom Drugog svetskog rata, napravljeni su od armiranog betona i korišćeni su da ometaju napredovanje tenkova i mehanizovane pešadije.

Ministarstvo odbrane te zemlje na Iksu je saopštilo da su piramide postavljene naspram Mosta kraljice Luize, koji povezuje zemlju sa ruskom Kalinjingradskom oblašću, što je sve deo njihovih "koraka predostrožnosti za obezbeđivanje efikasnije odbrane".

"Danas je Litvanija postavila blokadu na mostu u Panemune koji povezuje Litvaniju i Rusiju", navodi se u saopštenju i dodaje da su tu postavljene i mine, kao i "ježevi" (barikade u obliku šestokrake zvezde) i bodljikava žica.

Most kraljice Luize, je vlasništvo Ruske Federacije, tako da su prepreke postavljene samo ispred mosta.

"Važno je biti spreman na sve što se može desiti", kažu u litvanskom ministarstvu odbrane, u kome se dodaje da će u slučaju "vojne invazije" neprijatelju "biti potrebno mnogo više vremena i resursa da ukloni inžinjerijske prepreke" što će njihovim snagama navodno dati više vremena da se pripreme za odbranu.

I Letonija je u julu saopštila da postavlja protivtenkovske betonske piramide duž granice sa Rusijom, a navedeno je kako se prepreke "nabavljaju i transportuju do privremenih skladišta u blizini istočne granice Letonije". 

Ranije ove godine, Estonija je najavila da će izgraditi bunkere i "odbrambene instalacije" duž granice sa Rusijom u dužini od 294 kilometra. Izgradnja "Baltičke linije" trebalo bi da počne 2025. godine.

Rusija je više puta odbacila najave o "invaziji" kao propagandu, ukazujući na činjenicu da je NATO taj koji se decenijama širi na istok.

Tvrdnje o nadolazećoj ruskoj invaziji su "potpuna besmislica i zastrašivanje sopstvenog stanovništva samo da bi im izbili novac iz džepa", rekao je ranije ruski predsednik Vladimir Putin.