10.09.2024.

22:44

Foto: EPA

Planeta

Bežanija! Počelo masovno povlačenje ukrajinskih trupa! Vojska otkazuje poslušnost Zelenskom, CNN objavio šokantne vesti!

- Ne napuštaju svi mobilisani vojnici svoje položaje, ali većina to čini. Kad dođu novi momci, vide koliko je teško... Oni odlaze jednom na položaje i ako prežive, više se ne vraćaju. Ili napuštaju svoje položaje, odbijaju da se bore ili pokušavaju da nađu način da napuste vojsku - rekao je komandant ukrajinske jedinice koja se bori na krasnoarmejskom (ukrajinski naziv – pokrovskom) pravcu.

Komandanti su takođe ispričali da mnogi oficiri ne prijavljuju dezerterstvo, nadajući se da će se vojnici vratiti dobrovoljno i da neće biti kažnjeni.

Nekoliko ukrajinskih oficira navelo je da i sami komandanti pokušavaju da napuste liniju fronta, što je takođe uzrokovano neslaganjem sa komandom Oružanih snaga Ukrajine i to postaje „sve češća pojava“.

„Si-En-En“ takođe dodaje da se ukrajinski vojnici žale na lošu komunikaciju između jedinica. Kako se navodi u članku, bilo je situacija kada jedinice nisu predavale jedna drugoj potpune informacije o situaciji na ratištu, strahujući da će ih to „prikazati u lošem svetlu“.

Ukrajinski prigušivači ometali su vitalnu koordinaciju i lansiranje bespilotnih letelica, pošto jedinice iz različitih brigada nisu dovoljno komunicirale“, ističe se u tekstu, pozivajući se na još jednog komandanta.

Krajem avgusta ukrajinski portal „Novosti.lajv“ je, pozivajući se na ukrajinskog političara Olesja Donija, objavio da je u Ukrajini 2024. godine zabeleženo 37 hiljada slučajeva dezerterstva i nedozvoljenog napuštanja jedinica.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. godine uveden režim ratnog stanja, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sledećeg dana je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je izlazak iz Ukrajine muškarcima od 18 do 60 godina tokom perioda ratnog stanja. Za izbegavanje služenja vojnog roka za vreme mobilizacije, država predviđa krivičnu odgovornost u vidu zatvora do pet godina.